Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Piwo z Ciechanowa hitem

09.10.2004

Piwa bananowe, wiśniowe, jabłkowe, z whisky, tequilą - takie specjały można było podziwiać i próbować podczas XII Jesiennych Spotkań Browarników w Płocku. Hitem okazał się porter z Ciechanowa.
Przez dwa dni Płock był stolicą polskiego piwa. Na doroczne spotkania browarników zjechali piwowarzy z ponad 40 browarów. Oprócz poważnych dyskusji m.in. na temat nowych rozwiązań prawnych nie zbrakło degustacji i imprez przy jasnym pełnym.

Punktem kulminacyjnym okazał się wieczór w hotelu Starzyński, gdzie rozstrzygnięto Otwarty Konkurs Piw. W szranki stanęło 16 browarów z 34 gatunkami. Przez cały dzień specjalna komisja, w której skład weszli przedstawiciele wszystkich browarów, kosztowała wąchała przyglądała się kandydatom do zwycięstwa. Smakosze zwracali uwagę nie tylko na zapach, smak, goryczkę, ale też nasycenie dwutlenkiem węgla.

Co daje zwycięstwo w takim konkursie? - To przede wszystkim prestiż - komentuje Tadeusz Kuchciak z Politechniki Łódzkiej, przewodniczący jury. - Można je wykorzystać w ewentualnych reklamach, umieścić informację na butelce.

Hitem konkursu okazały się piwa z Ciechanowa. Porter uzyskał najwyższą notę we wszystkich kategoriach. Jako jedyny przekroczył 5 pkt w sześciostopniowej skali. - To zdecydowanie najlepsze piwo konkursu - komentowali uczestnicy imprezy.

Browar Ciechanów wygrał też w kategorii piwo ciemne, a wśród piw jasnych był trzeci.



Browar Ciechanów

Mało znany poza miastem. Chociaż jak zapowiadają w firmie lada moment będzie można kupić ich piwo w Płocku. A ciechanowski browar ma się czym pochwalić. Działa od 150 lat. Przez ten czas praktycznie nie zmienił receptury produkcji piwa. Piwo ciemne np. leżakuje 150 dni, w dużych koncernach trwa to znacznie krócej, najwyżej parę tygodni. Ciechanów to firma niemal rodzinna, zatrudnia 38 osób. Jednak cały proces warzenia sterowany jest - zgodnie z najnowszymi standardami - elektronicznie. Wszystko dzieje się pod czujnym okiem komputerów. - Lokalne browary to przyszłość - twierdzi właściciel ciechanowskiej firmy Marek Jakubiak. - Te piwa są lepsze od tych przemysłowych.

Zwycięzcy konkursu:

piwo jasne (lekkie)
Zamkowe - Browar Namysłów

piwo jasne (średnie)
Premium - Brau Union Polska (Br Van-Pur)

piwo jasne (ciężkie)
Książęce - Browar Śląski 1209

piwo jasne (mocne)
Specjal - Zakłady Piwowarskie Głubczyce

piwo ciemne
Farskie - Browar Ciechanów

porter
Porter - Browar Ciechanów

napoje piwne
Banana Beer - Browar Jabłonowo
Gazeta Wyborcza

seb