Piwo w szkole?
04.11.2003
Ciało pedagogiczne raczące się piwkiem? Nauczyciele poznający różne smaki, typy i rodzaje piw? To nie cytat z kroniki kryminalnej, ale Dzień Nauczyciela przygotowany przez Bractwo Piwne dla pedagogów z łódzkiego Zespołu Szkół Gastronomicznych.
Przygotowana przez Bractwo Piwne prezentacja w Klubie Nauczyciela w Łodzi zgromadziła kilkadziesiąt osób. Poza pracownikami „gastronomika” w degustacji uczestniczyli także działacze Związku Nauczycielstwa Polskiego. Poznanie podstawowych typów piwa, rodzajów fermentacji, sposobu podawania i krótkiego rysu historycznego przez nauczycieli kształcących przyszłych barmanów, kelnerów i w ogóle pracowników szeroko rozumianej gastronomii okazuje się wręcz niezbędne. Wykład Marka Suligi, pokaz naczyń do podawania piwa i możliwość degustacji omawianych gatunków wyraźnie przypadły do gustu ciału pedagogicznemu. Czym różni się porter od stouta, na czym polega górna fermentacja, wreszcie – co to są piwa klasztorne? „Tego nie ma w żadnych książkach” – narzekają nauczyciele. Stąd właśnie wspólna inicjatywa „gastronomika” i Bractwa Piwnego, stąd początek współpracy i wspólnie organizowanych szkoleń i pokazów. Początek, bo spotkanie z okazji Dnia Nauczyciela – 14 października – okazało się dopiero wstępem do dalszej współpracy. Sala lekcyjna wypełniona po brzegi, kilkadziesiąt dostawionych krzeseł i dwie godziny zajęć – tak wyglądała „lekcja” poświęcona piwu przeznaczona już nie dla nauczycieli, choć wśród słuchaczy i tych nie brakowała, ale dla uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi. Kilka dni po spotkaniu z wykładowcami członkowie Bractwa Piwnego przygotowali piwną prezentację dla uczniów. Tym razem nie było degustacji, jednak wszyscy zainteresowani i pełnoletni słuchacze „gastronomika” uzyskali dokładne informacje o konkretnych gatunkach reprezentujących określone typy piw. Znów była mowa o rodzajach fermentacji, różnicach między rodzajami piw, zaprezentowane zostały naczynia adekwatne dla każdej z grup gatunkowych. W związku z tym, że audytorium składało się przede wszystkim z przyszłych pracowników lokali gastronomicznych, Marek Suliga poszerzył pokaz o prezentację kilku podstawowych typów kolumn czyli nalewaków do piwa, była też mowa o rodzajach „zbijaków” do kegów. Adam Kuźmicki przedstawił szereg historyczno-obyczajowych ciekawostek związanych z piwem i piwowarstwem, wszak osoba podająca piwo powinna też móc na jego temat porozmawiać. Dopełnieniem całości był film poświęcony najważniejszym faktom z historii piwowarstwa i technologii produkcji piwa. Prowadzone przez Bractwo Piwne zajęcia okazały się na tyle atrakcyjne, że wielu uczestniczących w nich nauczycieli poprosiło o zaświadczenie uczestnictwa w kursie. W przypadku Zespołu Szkół Gastronomicznych jest to przecież forma doskonalenia zawodowego.
Bractwo Piwne