Piwo sprzed 9 tys. lat
06.08.2005
Specjaliści z browaru Dogfish Head w Milton w stanie Delaware (USA) wyprodukowali napój, którym delektowali się Chińczycy 9 tys. lat temu, w neolicie.
Poznanie jego receptury było możliwe dzięki wykopaniu w chińskim Jiahu fragmentów naczyń ceramicznych i analizie pozostałych w nich resztek organicznych, jaką przeprowadził Patrick McGovern z Muzeum Archeologicznego Uniwersytetu Pensylwanii w Filadelfii. Chateau Jiahu - jak nazwali napój producenci - wyprodukowano ze sfermentowanych nasion ryżu, miodu, owoców głogu i winogron. Jak mówią ci, którzy próbowali trunku, w smaku przypomina po trosze piwo, wino, jabłecznik i pitny miód. Browar zdecydował się wypuścić na rynek próbną partię trunku.Jeśli się spodoba, jesienią firma rozpocznie masową produkcję.
Gazeta Wyborcza
Gazeta Wyborcza