Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Piwo na dyskotece nie będzie podawane w plastikowych naczyniach

09.02.2010

Właściciel lokalu, w którym podaje się piwo w szklankach nie odpowiada za krzywdy nią wyrządzone klientowi, jeżeli nie ma z tym nic wspólnego. Piwo nie musi także być podawane w plastikowych naczyniach – informuje w dzisiejszym wydaniu ”Rzeczpospolita”.

”W marcu 2003 r. na dyskotece w jednym z lokali w Sokołowie Podlaskim pijany (1,1 prom.) Tomasz F. uderzył szklanką do piwa Pawła B. w lewe oko. Uraz okazał się poważny. Poszkodowany, który w momencie zdarzenia nie miał jeszcze 18 lat, przeszedł trzy operacje chirurgiczne i okulistyczne. Paweł B. wystąpił przeciwko napastnikowi i właścicielkom dyskoteki do sądu, domagając się zasądzenia od nich solidarnie 100 tys. zł zadośćuczynienia za doznaną krzywdę. Uważał, że są odpowiedzialne za wypadek, ponieważ sprzedawały piwo w szklankach i tym samym nie zabezpieczyły dyskoteki przed możliwością wystąpienia tak groźnego zajścia. Przekonywał, że piwo na imprezie powinno być podawane w plastikowych naczyniach” – czytamy w ”Rzeczpospolitej”.

”Sąd oddalił roszczenie przeciwko właścicielkom lokalu. Nie podzielił stanowiska, że podstawą ich odpowiedzialności może być sam fakt podawania piwa czy innych napojów w naczyniach szklanych przez osoby prowadzące legalną działalność związaną ze sprzedażą napojów alkoholowych. Poszkodowany nie udowodnił zaś, że właścicielki lokalu mogły w jakiś sposób zapobiec zdarzeniu” – czytamy dalej.

Wyrok utrzymał w mocy Sąd Apelacyjny w Lublinie (sygn. ACa 501/09).

Osoba kierująca pracownikami to, poza pracodawcą, zależnie od struktury organizacyjnej firmy, także dyrektora (biura, zakładu), kierownik (dział, wydziału, sekcji itp.), mistrz brygadzista, a nawet szeregowy pracownik doraźnie wyznaczony przez przełożonego do wykonania określonego zadania przy pomocy innych pracowników. Zarówno pracodawcy, którzy zwłaszcza w małych firmach są równocześnie osobami bezpośrednio kierującymi pracownikami, jak i osoby kierujące pracownikami w imieniu pracodawców, są zobowiązania organizować stanowiska pracy zgodnie z przepisami oraz zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy.

Więcej informacji na ten temat w dzisiejszym wydaniu ”Rzeczpospolitej”, w artykule Roberta Horbaczewskiego pt. ”Piwo na dyskotece może być podawane w szklankach”.

BS Źródło: Przegląd prasy Bankier.pl