Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

"Piwo klasztorne i domowe" - podręcznik warzenia i smakowania piwa

03.06.2005

"Piwo klasztorne to dla wielu oznaka najwyższej jakości " - dowody na potwierdzenie tej tezy zawiera książka "Piwo klasztorne i domowe ", opublikowana wspólnie przez wydawnictwa: Baobab i jezuicki Rhetos. Z opracowania można się dowiedzieć, którzy święci zostali patronami piwowarów, a także np. tego, że św. Ludwik, król Francji, który nie lubił piwa, pił je w Wielkim Poście po to, żeby się umartwiać.
Autor, Grzegorz Sieczkowski, przypomina, że chmiel został po raz pierwszy użyty do warzenia piwa ok. roku 1000 w katolickich klasztorach. Zauważono bowiem, że wywar z szyszek chmielowych działał uspokajająco. Dzięki temu ten jeden z najstarszych napojów, jakie zna ludzkość, "zyskał rangę trunku szlachetnego ". Wcześniej do warzenia piwa używano wyłącznie zbóż, smakowało więc ono inaczej niż dzisiaj.

Zdaniem Sieczkowskiego, w średniowieczu wyśmienitych piwowarów mieli głównie franciszkanie, cystersi, trapiści i benedyktyni. Szybko weszło ono do klasztornego menu stając się napojem tak powszechnym, że w słynnym opactwie Le Bec dawano je mnichom nawet w wieczór Wielkiego Piątku.

Jednak już w XII wieku klasztory przestały być monopolistami w dziedzinie piwowarstwa, wzrastała rola browarów świeckich. Zaczęły powstawać cechy piwowarskie, które otrzymywały swoich patronów. W zależności od kraju patronami browarników i słodowników byli m.in. św. Arnold z Soissons (w Belgii), św. Arnulf de Heristal (we Francji), św. Florian (w Bawarii), św. Bonifacy i św. Ludgarda (w innych częściach Niemiec), św. Patryk (w Irlandii), św. Jerzy (w Anglii) i św. Wacław (w Czechach). Nadal jednak - podkreśla autor - "piwo klasztorne to dla wielu oznaka najwyższej jakości ".

W książce zamieszczony został "Podręczny słownik piwosza i piwowara ", wyjaśniający podstawowe pojęcia związane z warzeniem tego trunku. Są w niej także porady jak produkować napój w warunkach domowych oraz konkretne receptury, np. "piwa pielgrzymów ", "piwa św. Tomasza ", "piwa klasztornego z Chimay " i wielu innych. Znalazły się tam też przepisy na potrawy i napoje, w których piwo jest dodatkiem, np. roladę popielcową, królika duszonego w piwie z suszonymi śliwkami czy żeberka pustelników.

Całość jest ilustrowana fotografiami podstawek do piwa z różnych krajów świata. 50 groszy z każdego sprzedanego egzemplarza książki przeznaczona jest na Fundację "Ostatnia szansa ", która utrzymuje schronisko dla zwierząt prowadzone przez znaną malarkę Bożenę Wahl.

"Piwo klasztorne i domowe ", opracował i opisał Grzegorz Sieczkowski, Baobab - Wydawnictwo Rhetos, Warszawa 2005, ss. .184.
Gazeta Wyborcza

KATOLICKA AGENCJA INFORMACYJNA