Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Piwo 'wyborne' - jak obiad u mamusi: Gambrynus warzy!

11.09.2002

5 września pierwsze partie piwa "wybornego", wyprodukowanego w ciechanowskim browarze "Gambrynus", pojechały do miejscowych i okolicznych sklepów. Dzień przedtem odbyło się oficjalne otwarcie fabryki piwa w nowej odsłonie: z udziałem licznych gości Zaproszono zwłaszcza handlowców, przyszłych partnerów browaru.
Przybyłych witała wystawa obrazująca historię zakładu. Po browarze oprowadzali prezes spółki "Gambrynus" Marek Jakubiak oraz specjaliści Krzysztof Fałdowski i Wacław Marzec. Była okazja obejrzenia nowoczesnego dziś zakładu, który będzie "żył" i produkował, na przekór temu, iż austriacki nabywca Browarów Warszawskich przeznaczył go do likwidacji.. Spółka "Gambrynus" zrobiła dobry interes, nabywając browar, łączący w sobie tradycję z postępem i dobrą robotą: ciechanowski zakład produkował ostatnimi czasy znakomite piwo, zwłaszcza "specjały" i "mocne-15", które zdobywały uznanie i medale. Prezes Jakubiak obiecał nic z tego nie uronić, a wręcz przeciwnie - pomnażać dorobek, poprzez inwestowanie wszelkich dywidend w ciągu najbliższych 3 lat - w unowocześnianie produkcji i dalszą poprawę jakości.
- Firma nie ma zamiaru przestawiać się na przemysłową produkcję, piwa marki "wyborne" i "mocne" (mają już nowe etykiety) warzone będą metodami tradycyjnymi, będą więc najlepsze. To jak obiad u mamusi, gdy produkcja przemysłowa porównywalna jest do obiadu w żołnierskiej stołówce - twierdził prezes.
Spółka w pierwszej fazie inwestowania postawiła na automatyzację i komputeryzację procesu technologicznego. Unowocześniono zwłaszcza rozlewnię. Poprawiono bezpieczeństwo pracy. Maszyneria ma spore rezerwy, zwłaszcza duża wydajność urządzeń chłodniczych pozwoli na montaż nowych tankofermentatorów i zwiększenie produkcji, ale tak, by nie przekroczyła miliona litrów.

Tygodnik Ciechanowski

S. Ż.