Piwo Pardal z sokiem z czarnego bzu
Dokonano swoistej konsultacji z setkami konsumentów, pytając ich jakie piwo spełni ich oczekiwania. Na to pytanie odpowiedziało 327. wielbicieli złocistego napoju. Tak powstała nowa marka Pivovaru Budějovický Budvar. Jest ono jednocześnie tym, co tak naprawdę lubią nasi sąsiedzi z południa. Jest to chyba ostatni kraj gdzie piwo określa się jego zawartością ekstraktu. To właśnie tu nadal niezwykle popularna jest czeska desítka "10”(czyli piwo o zawartości ekstraktu 10°Plato). Można jeszcze zakupić nawet zakupić „6”(Pivovar Rohozec-Skalák Czech 3,2% alk. obj). Określenie: světlé výčepní pivo, jednoznacznie odnosi się do nisko ekstraktywnych (poniżej 12°Plato) i o słabej zawartości alkoholu piw.
Początkowo tę nową markę tworzyły: Pardál (ekst. 9,7°Plato i 3,8% alk. obj.) piwo w stylu light i Pardál Echt (ekst. 11°Plato i 4,5 % obj), które to zaliczyć można do czeskiej kategorii: světlé výčepní pivo.
Najnowszym dzieckiem Budvara jest PardálOVO bezové. Produkt ukazał się dopiero 1. kwietnia 2013r. a przygotowania do jego stworzenia rozpoczęto już we wrześniu 2011r.
Piwo jest połączeniem piwa i soku z czarnego bzu. Jest to doskonały aperitif na upalne dni.
Sok z czarnego bzu traktowany jest jako naturalny odpowiednik aspiryny. Jest chętnie stosowany w walce z przeziębieniami oraz schorzeniami górnych dróg oddechowych . Warto go stosować nie tylko leczniczo, ale także profilaktycznie.
Występuje niemal na całym świecie, a ciekawym jest fakt, że surowe owoce czarnego bzu są niejadalne! Jednak po przetworzeniu (np. na sok, dżem, konfitury czy owoce suszone) mają fantastyczne właściwości lecznicze, są także wykorzystywane w kosmetyce.
PardálOVO bezové to wyważone połączenie aromatu chmielowego piwa z orzeźwiającym charakterem czarnego bzu. Jest doskonale wysycone, co potęguje niezwykły efekt świeżości. Z tych właśnie powodów, producent marki uważa, że będzie ono przychylnie odbierane nie tylko przez mężczyźni, ale i kobiety.
Produkt powstało z połączenia piwa Pardál Echt i syropu z czarnego bzu marki Yo rodem z Eckes Granini w Austrii. Zawiera 2% alkoholu obj., a zawartość energetyczna wynosi 135 kJ/100 ml.
Piwu cześć!
Marek Suliga