Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Piwo Faraon

30.05.2004

Co jeszcze wykopiemy w Egipcie? Badania polskich uczonych w Egipcie pokazują, że najbardziej sensacyjnych odkryć można dokonać tam, gdzie nikt się ich nie spodziewa.
(...)Najstarszy browar świata
Nie wiadomo, skąd pochodzi nazwa położonego w delcie Nilu Tell el-Farcha. Miejsce z czasów początku państwa faraonów zidentyfikowano już w 1987 r., ale wykopaliska prowadzone przez Włochów w latach 1988-1990 nie przyniosły interesujących rezultatów. Badania polskiej ekspedycji, kierowanej przez dr. Marka Chłodnickiego z Muzeum Archeologicznego w Poznaniu i prof. Krzysztofa Ciałowicza z Instytutu Archeologii Uniwersytetu Jagiellońskiego, udowodniły jednak coś przeciwnego.
Kilka dni temu zakończył się siódmy sezon wykopaliskowy. Stanowisko tworzą trzy niskie wzgórza. Na jednym z nich odkopano cmentarzysko grobów z okresu I dynastii (około 3000 r. p.n.e.). Obok siebie leżeli biedacy pochowani w prostych jamach i bogaci złożeni do grobu razem z naczyniami i narzędziami. Sensacją jest to, że prawie żaden grób nie został obrabowany - nietknięty starożytny pochówek w Egipcie to rzadkość! Na wzgórzu znaleziono też mastabę, grób dostojnika lub władcy z okresu tzw. dynastii 0. Badania mastaby będą kontynuowane w przyszłym roku.
Drugie wzgórze kryło zabudowania gospodarcze. Stąd pochodzi najbardziej intrygujące znalezisko - fragment miedzianej korony Dolnego Egiptu, prawdopodobnie zdobiącej posąg lokalnego władcy. Na trzecim wzgórzu na archeologów czekał... najstarszy browar świata! Piwo produkowano w wielkich ceglanych kadziach. Obok nich zalegał stos organicznych odpadków, zapewne pozostałych po produkcji napoju. Badania w Tell el-Farcha mają charakter interdyscyplinarny: obok archeologów biorą w nich udział geolodzy, archeozoolodzy, antropolodzy i paleobotanicy. Dzięki ich pracy być może uda się odtworzyć najstarszy na świecie przepis na piwo. (...)

Tygodnik "Wprost", Nr 1122 (30 maja 2004)
(Opracowanie: Bractwo Piwne)

Wprost

Marta Landau