Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Piwne szkolenie podczas Kursu Kulinarnego Amina Fakhari

22.02.2013
Piwne szkolenie podczas Kursu Kulinarnego Amina Fakhari Piwne szkolenie podczas Kursu Kulinarnego Amina Fakhari

Chcąc przygotować sos do potraw przy użyciu alkoholu najczęściej sięgnęlibyśmy po wino. Na spotkaniu kulinarnym z Aminem Fakhari udowodniliśmy, że piwo jest również wyśmienitym dodatkiem.

 02.02.2013r. na zaproszenie Amina Fakhari, mistrza kulinarnego, dietetyka i autora książki kulinarnej “Czas gotowania”, przeprowadziliśmy piwne szkolenie dla uczestników kursu kulinarnego. Wspólnymi siłami pokazaliśmy zebranym rozmaite role piwa, które niestety wciąż kojarzone jest jako trunek, stworzony by miał dużo procentów i “kopał”. To mylne wyobrażenie postaraliśmy się sprostować przyszłym szefom kuchni.

Przygotowaliśmy kilka piw do degustacji, opisując ich walory oraz podkreślając funkcje każdego użytego do produkcji składnika. Nasze rozważania rozpoczęliśmy od pszenicznego z Corneliusa, zgłębiając jego konsystencję, smak, zapach, tłumacząc skąd bierze się zmętnienie czy bananowy zapach. Następnie omówiliśmy Manufakturowego Pilsa oraz Ciechana Wybornego przytaczając informacje charakteryzujące gatunek, proces warzenia, istotę użycia odpowiedniej ilości i jakości składników. Wspomnieliśmy także o Witbierze ze względu na zawartość kolendry o której była mowa przy przyprawianiu mięs.Ten styl zawsze wzbudza ciekawość u osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z piwem. Najbardziej do gustu przypadł porterowy Komes i IPA z AleBrowaru. Te dwa mocno odmienne style przekonały wszystkich zebranych, że piwo nie jest tylko jasne lub ciemne, ale że posiada w sobie tyle różnych smaków, zapachów, dzięki którym można urozmaicić potrawy. Do każdego z piw Amin rozpisał składniki z których można przyrządzić pyszne sosy, wykorzystując między innymi pieprz, śmietanę i mąkę ziemniaczaną.
Jesteśmy ciekawi potraw wraz z piwnymi sosami jakie uczestnicy kursu mają przygotować na następnym spotkaniu. Życzymy smacznego oraz powodzenia w pogłębianiu kulinarnego świata.

Sara Maluchnik, częstochowski krąg lokalny Bractwa Piwnego