Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Piwna Frankonia

31.07.2007

Browary Bambergu i okolic oraz wizyta w Monachium na Oktoberfest to temat kolejnej wyprawy Bractwa Piwnego. Poniżej - program najbliższej wycieczki.
26.09.2007 r. środa
Wyjazd z Łodzi godzina 22.00

27.09.2007 r. czwartek
Przyjazd do Bambergu godzina 14.00 i rozlokowanie się w hotelu przy browarze restauracyjnym Fässla.
Wizyta w browarze restauracyjnym Keesmann (1).
Degustacja piw w miejscu zamieszkania, gospodzie Fäsla (2), możliwość odwiedzenia, mieszczącej się na wprost, gospody drugiego browaru restauracyjnego, Spezial (3).

28.09.2007 r. piątek
Zwiedzanie Bambergu:
Klasztor na wzgórzu z muzeum piwowarskim, gospoda Mühlbrücke zaopatrzona w piwa z Kloserbräu (4).
Piwiarnia Aecht Schlenkerla Rauchbier, dawniej Ausschank (5), pierwotne miejsce warzenia piwa. Obecnie warzeniem zajmuje się browar Heller położony na peryferiach miasta Bamberg.
Słodownia Weyermann.
Browar restauracyjny Greifenklau (6).

29.09.2007 r. sobota
Wyjazd z Bambergu do Schesslitz połączone z wizytą w browarach Drei Kronen (7)
i Singer (8).

30.09.2007 r. niedziela
Wyjazd na Oktoberfest godzina 9.00
Zwiedzanie Theresienwiese
19.00 Biesiada w namiocie Augustinera Fischer - Vroni
Powrót 23.00 powrót do Polski


1. Keesmann (Bamberg) 15 000 hl:
Keesmann Hell ( 4,5% alk. obj. )
Keesmann Bamberger Herren-Pils ( 4,6% alk. obj. )
Keesmann Weissbier ( 4,8% alk. obj. )
Keesmann Sternia ( 5% alk. obj. )
Keesmann Josephi Bock ( 6,2% alk. obj. ) dostępne marzec/kwiecień
Keesmann Bock ( 6,4% alk. obj. ) dostępne październik/grudzień.

2. Fässla (Bamberg) 13 000 hl:
Fässla Weizla-Hell ( 5% alk. obj. )
Fässla Weizla-Dunkel ( 5% alk. obj. )
Fässla Lagerbier ( 5,5% alk. obj. )
Fässla Gold-Pils ( 5,5% alk. obj. )
Fässla Zwergla ( 6% alk. obj. )
Fässla Bambergator ( 8,5% alk. obj. ) doppelbock warzony sezonowo.

3. Spezial (Bamberg) 6 000 hl:
Spezial Rauchbier Lager ( 4,7% alk. obj. )
Spezial Ungespundet ( 4,9% alk. obj. )
Spezial Rauchbier Weissbier ( 5,2% alk. obj. )
Spezial Rauchbier Märzen ( 5,3 alk. obj. )
Spezial Rauchbier Bock ( 6,5% alk. obj. ) bock warzony sezonowo.

4. Kloserbräu (Bamberg) 4 000 hl:
Kloserbräu Schwärzla ( 4,9% alk. obj. )
Kloserbräu Braun`s Weisse ( 4,9% alk. obj. )
Kloserbräu Bamberger Gold ( 5% alk. obj. )
Kloserbräu Braunbier ( 5,7% alk. obj. )
Kloserbräu Maibock ( 5,7% alk. obj. ) maibock warzony sezonowo
Kloserbräu Schwärzla Bock ( 7% alk. obj. ) bock warzony sezonowo.

5. Heller (Bamberg) 12 000 hl:
Schlenkerla Lagerbier ( 4,3% alk. obj. )
Aecht Schlenkerla Rauchbier- Märzen ( 5,1% alk. obj. )
Schlenkerla Rauchweizen ( 5,1% alk. obj. )
Aecht Schlenkerla Fastenbier ( 5,5% alk. obj. ) warzony sezonowo
Aecht Schlenkerla Rauchbier- Urbock ( 6,5% alk. obj. ) warzony sezonowo.

6. Greifenklau (Bamberg) 1 300 hl:
Greifenklau Lagerbier ( 4,8% alk. obj. )
Greifenklau Pils ( 4,9% alk. obj. )
Greifenklau Weizen ( 5,2% alk. obj. )
Greifenklau Festbier ( 5,5% alk. obj. )
GreifenklauBockbier ( 7% alk. obj. )

7. Drei Kronem (Schesslitz) 1 500 hl:
Schäazer Kronabier Lagerbier ( 5,1% alk. obj. )
Schäaze rPremium Pils ( 5,2% alk. obj. )
Schäazer Weisse ( 5,3% alk. obj. )
Schäazer Weihnachts-Festbier ( 5,5% alk. obj. )
Schäazer Kronabier Bock ( 8% alk. obj. )

8. Senger (Schesslitz) 500 hl:
Singer Vollbier Dunkel.

Bractwo Piwne