Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Piwna Brazylia

21.12.2012

Ameryka Łacińska, Iberoameryka – termin obejmujący 20 krajów i 9 autonomii Ameryki Południowej i Środkowej. To właśnie tu branża piwowarska znalazła, od kilku lat, sprzyjające podłoże. W niemal wszystkich tych krajach dostrzec można zachodnioeuropejskie wpływy piwowarskie, ze szczególnym uwzględnieniem niemieckich.

Brazylia to kraj, który jest nadal lekceważonym przez wielbicieli złocistego napoju na świecie. To właśnie w tym kraju najsilniej zakorzenione są tradycje piwowarskie starego kontynentu. Sięgają one okresu niemieckiej imigracji z początku XIX wieku. Obecnie przeżywają one niezwykły renesans. Browary z tego kraju systematycznie zdobywają nagrody na tej części półkuli, bez kompleksów konkurując z takimi potęgami piwnymi jak USA czy Australia. Od kilku lat konkurują również z piwnymi potentatami z Europy.
Najbardziej popularnym piwem na świecie z tego kraju jest chyba Brahma produkowane przez Companhia Cervejaria Brahmy (1888).  Browar jest obecnie własnością firmy Anheuser-Busch InBev, utworzonej po przejęciu Anheuser-Busch przez InBev. Nie jest ona jednak najpopularniejszą marką w swoim kraju. Udział w rynku w 2009r. przedstawia się następująco: Ambev (Inbev) (70%), Grupo Schincariol (11,6%), Cervejaria Petrópolis (9,8%), Heineken (6,9%), inne (1,73%). Najpopularniejsze marki (w 2005r.): Skol (32,6%), Brahma (20,4%), Antarktyda (13,6%), Nova Schin (10,2%), Kaiser (8,9%). Brazylia jest jednocześnie czwartym na świecie, co do wielkości, producentem piwa (107 mln hektolitrów co stanowi 6,3% światowego rynku).
Podczas trwania karnawału w Rio de Janeiro (4 dni) spożywa się 400 milionów litrów, czyli około 4% rocznej produkcji tego kraju. 


W tegorocznej edycji, największego europejskiego konkursu piwa EUROPEAN BEER STAR, który rokrocznie odbywa się w Monachium, browary z tego kraju zdobyły łącznie aż 6 medali (1 złoty, 3 srebrne i 2 brązowe) zajmując w łącznej punktacji 5. miejsce na 1366 piw z całego świata.


Złoty medal zdobyło piwo Bierland Imperial Stout z Cervejaria Bierland w kategorii Imperial Stout. Piwo to jest niezwykle bogate, złożone, o wyrazistym charakterze. Ma lekko owocowy aromat z nutami rodzynek i suszonych śliwek. Do jego stworzenia użyto pięć różnych rodzajów słodu jęczmiennego nadających piwu zarówno kolor (niemal czarny),  smak i aromat z  nutami pieczonej skórki chleba i czekolady. By je właściwie zrównoważyć dodano trzy odmiany chmielu. Posiada 8% alkoholu. Piwo to zostało już dostrzeżone na innych prestiżowych konkursach: Brązowy medal na Copa Cervezas de América 2011r., srebrne na Australian International Beer Awards 2012r. i Copa Cervezas de América 2012r. Innym dość spektakularnym sukcesem tego browaru, na konkursie w Monachium, było zdobycie srebrnego medalu, w kategorii German-Style Dunkler Bock, przez piwo Bierland Bock. Piwo to, swą doskonałością, pokonało konkurencyjne z kraju, z którego ten styl się wywodzi - Niemiec.


Browar powstał dopiero w sierpniu 2003r. w mieście Blumenau a jego wydajność wynosiła zaledwie 200 hl przy zaledwie dwóch rodzajach piwa. Piwa w stylu Bock i Weizenbier powstały dopiero w 2005r. Na przełomie 2010/2011r. browar emituje kolejne cztery rodzaje piwa: Pale Ale, Wiena Lager, Imperial Stout i Strong Golden Ale. Innym ciekawym produktem oferowanym przez browar jest Chope de Vinho będące połączeniem piwa i czerwonego wina.

Inny, nie mniej utytułowany browar brazylijski, Cervejaria Bamberg zdobywa dwa srebrne medale w kategoriach: German-Style Schwarzbier piwem Bamberg Schwarzbier i Smoked Beer piwem Bamberg Rauchbier.


Misją tego browaru jest szerzenie kultury piwowarskiej w kraju, po przez prezentowanie różnych styli piwnych z istniejących świecie. Ten niewielki browar rzemieślniczy powstał w 2005r. w Votorantim w stanie São Paulo. Założyli go bracia Aleksander i Thiago Lucas mocno zainspirowani dziedzictwem nie tylko kulturalnym frankońskiego miasta Bamberg. Bazując na składnikach najwyższej jakości, przy dużym zaangażowaniu całego zespołu, i z żelazną konsekwencją realizowali swoją misję. Na rezultaty długo nie trzeba było czekać. Pierwsze nagrody browar zdobył już w 2009r. Kolejne lata to pasmo sukcesów niemal na wszystkich konkursach w kraju i na całym świecie (Australian Beer Awards, World Beer Awards, Mondial de La Biére na França, South Beer Cup, Copa Cervezas de America i oczywiście European Beer Star).

Pozostałe browary nagrodzone na EUROPEAN BEER STAR, z Brazyliik to mikrobrowar Bier Hoff Microcervejaria (brąz w German-Style Schwarzbier piwem Bier Hoff Nigra) i Cervejaria Eisenbahn (brąz w South German-Style Weizenbock piwem Eisenbahn Weizenbock).


Ten pierwszy powstał w 2002 roku, w Curytyba (Kurytybie)  i był początkowo wyłącznie restauracyjnym. Obecnie tylko w Kurytybie, Bier Hoff posiada trzy sklepy znajdujące się w głównych centrach handlowych. Dysponuje też siecią restauracji oferujących swoje piwa. Obecnie firma szuka franczyzobiorców by rozbudować swoją sieć.


Ten drugi powstał 24 lipca 2002r. i jest konsekwencją rodzinnej pasji piwowarskiej. Browar powstaje w pobliżu starej linii kolejowej w Blumenau czemu zawdzięcza swoją nazwę Eisenbahn (Kolej Żelazna). Od samego początku browar promuje klasyczne style niemieckie: Weizenbier, Kölsch, Rauchbier. By uczcić 25-lecie organizowania brazylijskiego Oktoberfest w Blumenau, browar emituje limitowaną serię piwa sezonowego Okotberfest. Od 2006r. w jego ofercie pojawiają się piwa w stylach belgijskich. Do dnia dzisiejszego. łącznie uwarzono już 13 gatunków piwa.


Innym utytułowanym brazylijskim browarem rzemieślniczym jest Microcervejaria Baden Baden powstały w 1999r. w Campos do Jordão. I on 2008r. piwem Baden Baden Stout zdobył złoty medal na EUROPEAN BEER STAR w kategorii Dry Stout. Inne browary rzemieślnicze kreujące obecny piwny wizerunek Brazylii to: Cervejaria Wäls (1999), Cervejaria Colorado (1995) i Cervejaria DaDo Bier (1995).

Można zatem śmiało ztwierdzić, że piwowarstwo brazylijskie mocno stoi na niemieckich tradycjach (ok. 12 milionów Brazylijczyków posiada niemieckie korzenie). Powstające na przełomie XX i XXI wieku browary rzemieślnicze postawiły sobie za cel krzewienie w swoim kraju światowej kultury piwa. Przy zachowaniu żelaznego reżimu piwowarskiego dopracowują światowe receptury ze szczególnym uwzględnieniem klasycznych styli niemieckich.
Piwu cześć
Marek Suliga