Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Pilzner Urquell

02.10.2013
Pilzner Urquell Pilzner Urquell

Aby naświetlić historię czeskiej marki piwnej z Plzna należy przenieść się do XIV wieku, kiedy to król Wacław II nadał mieszkańcom tego miasta prawo do warzenia i wyszynku piwa. Przywilej ten posiadało wtedy 260 gospodarstw. Mimo tak silnej konkurencji warzelniczej, powstałe piwa były wątpliwej jakości.

W 1838r., gdy cierpliwość wielbicieli piwa wyczerpała się wylano na rynku, na bruk, aż 36 beczek z tym trunkiem.

By przerwać tę złą passę postanowiono zatrudnić, znanego i uzdolnionego wówczas bawarskiego mistrza piwowarskiego Josefa Grolla. Był on uczniem innego znanego austriackiego mistrza - Antona Drehera.

Nowozatrudniony mistrz, w nowo otwartym browarze mieszczańskim Bürgerliches Brauhaus w Pilznie, był początkowo odpowiedzialny za wdrożenie do produkcji piwa powstałego w nowej technologii (dolnej fermentacji) zwanego wówczas bawarskim.

5 października 1842r. ukazuje się pierwsze na świecie jasne, klarowne, z wyrafinowaną goryczką piwo zwieńczone piękną śnieżno-białą i trwałą grzywą. Powstaje Pilsner Urquell (czes. Plzeňský prazdroj, plzeň). Do jego uwarzenia użyto miejscowych, czeskich składników, w tym sławnego žateckiego chmielu (Saaz) i bardzo miękkiej wody. Piwo to daje początek nowemu stylowi piwnemu zwanemu Pilsem.

W krótkim czasie piwo to zdobywa sympatyków nie tylko w Pilznie ale i w Pradze. 35 lat później Pilsner Urquell dociera do Ameryki.

W 1913r., browar w Pilznie przekroczył milion hektolitrów w produkowanego piwa, co jak na owe czasy było nie lada wyczynem.

Obecnie marka Pilsner Urquell znana jest na całym niemal świecie.

PROFIL SMAKOWO ZAPACHOWY MARKI Pilsner Urquell.

Już samo opakowanie sugeruje nam charakter piwa. To właśnie zielona butelka komunikuje wytrawny charakter zamkniętego w nim napoju. Dodatkowo piwo w takim szkle, wystawione na działanie promieni słonecznych szybciej ulega smakowej przemianie. Mowa tu jest o izozwiązkach zawartych w chmielu. One to pod wpływem światła izomeryzują nadając piwu tak charakterystyczny skunksowy zapach (piżma).
Wnikliwy degustator może odczuć również aromat ziół prowansalskich, tytoniu czy kawy, co jest rezultatem zastosowania w piwie zwiększonej dawki chmielu aromatycznego.

Goryczka chmielowa, choć wyrazista (około 40 IBU), jest intensywnie wyczuwalna podczas jego spożywania i tylko krótko po jego przełknięciu. Jest to dowodem uzyskania doskonałej goryczki. Zbilansowana jest ona jasnym słodem, który posmakiem balansuje na granicy karmelowego a nawet palonego.

Dzieło wieńczy znaczna i trwała śnieżno-biała piana.
Ekstrakt: 11,8% wag. Alkohol: 4,4% obj.