Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

"Pielgrzymka piwoszy"

14.10.2004

Stu sześćdziesięcioletni Browar Kmicic w Częstochowie i dziesięcioletni Browar GAB w pobliskiej Wąsoszy odwiedzili członkowie i sympatycy Bractwa Piwnego (09.10.2004). „Pielgrzymka piwoszy”, jak niektórzy żartobliwie określali wyjazd, była kolejną z cyklu wypraw Bractwa Piwnego do polskich browarów.
Browar Kmicic to przede wszystkim fascynująca historia. Największe wrażenie na uczestnikach wycieczki zrobiły od lat nieużywane pomieszczenia dawnej słodowni. Jest to jedna z najstarszych części Kmicica, pamiętająca jeszcze sięgające połowy XIX wieku początki browaru. Za datę powstania obecnego Browaru Kmicic uznaje się rok 1840. Słodowania pozostaje nieużywana od piętnastu lat. Na uwagę zasługuje także górująca nad pozostałymi budynkami wieża ciśnień obsługująca niegdyś maszynownię browaru.
Obecnie Browar Kmicic liczy sobie 164 lata. Warzy 4 rodzaje piwa jasnego: 10,1 Blg, 12 Blg, 14 Blg oraz 15,1 Blg. Używa wody z własnego ujęcia głębinowego. Każdy rodzaj piwa o określonej zawartości ekstraktu gotowany jest osobno, w Kmicicu nie stosuje się metody „high gravity”, co trzeba zapisać częstochowskim piwowarom „na plus”. Niestety – od lat osiemdziesiątych nie używane są otwarte kadzie fermentacyjne, choć – jak przyznaje główny technolog Kmicica, Anna Bugała – gdyby była taka potrzeba w każdej chwili można znów z nich skorzystać.
Dużo młodszy, lecz nie mniej ciekawy jest Browar GAB w położonej niedaleko Częstochowy Wąsoszy. We wrześniu 2004 roku GAB obchodził dziesięciolecie. Rodzinna firma powstała dzięki zmianie profilu działalności – wcześniej w Wąsoszy była pieczarkarnia. Rozwój Browaru GAB, zainteresowanie jego produktami i plany jego właścicieli świadczą, że przebranżowienie było strzałem w dziesiątkę. Obecnie GAB warzy trzy rodzaje piwa jasnego, na szczególną uwagę zasługuje bardzo lekki (9 Blg) – jak na krajowe warunki - produkt, wypuszczony z okazji jubileuszu Browaru.
Browar GAB zasłynął kilka lat temu jako producent stouta owsianego. Znakomite piwo nie znalazło jednak swojej rynkowej niszy, dopiero teraz konsumenci przekonują się, że pod hasłem „piwo” może kryć się coś innego niż zwykły pils. Właściciele GAB-a nadal uważają, że przyszłością niewielkich browarów jest ukierunkowanie produkcji na określony typ piwa. Stąd zapowiedź powrotu wspaniałego stouta.
W trakcie wizyty Bractwa Piwnego w Wąsoszy Wielki Mistrz Zbigniew Olobry uroczyście wręczył odznakę stowarzyszenia. Browar GAB jest członkiem wspierającym Towarzystwa Promocji Kultury Piwa Bractwo Piwne.
Wycieczka do obu browarów zakończyła się w częstochowskim pubie Oslo, słynącym z ilości i różnorodności podawanych tam piw. Przedstawiciele Bractwa piwnego odwiedzali ten lokal w momencie jego powstawania. Wiele wskazuje na to, że zgromadzeni wokół pubu Oslo sympatycy dobrego piwa już wkrótce stworzą w Częstochowie Lokalny Krąg Bractwa Piwnego. Kolejne spotkanie w tej sprawie zaplanowane zostało w listopadzie.

Bractwo Piwne