Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Papieskie dania

27.05.2006

OJCIEC ŚWIĘTY BENEDYKT XVI LUBI TAKIE JEDZENIE.
(...)

Zanim został papieżem, potrafił całymi tygodniami odżywiać się wyłącznie pizzą i spaghetti. Czasem skusił się na slatimbocca - cielęce eskalopki, które także uwielbiał Jan Paweł II. Jednak raz na jakiś czas wymykał się do ulubionej knajpki austriackiej. Jej właściciel Marco Macher wiedział, że trzeba przygotować kufel piwa i zupę borowikową z kluseczkami, a na drugie danie gulasz piwny lub karkówkę w piwie.

(...)

Karkówka wieprzowa w piwie
Poziom trudności: 1
Składniki:
1 kg karkówki wieprzowej
1 cebula
1 mała włoszczyzna
1 piwo 0,33 l
wysuszona skórka chleba razowego
1 łyżeczka kminku
sól i pieprz
piwo
Opis wykonania:
Mięso nacieramy solą roztartą z pieprzem i kminkiem. Pieczemy bez przykrycia w temp. 230 st. C ok. pół godziny. Dodajemy do pieczeni pokrojoną w ósemki cebulę, posiekaną na małe kawałki włoszczyznę i skórkę chleba. Temperaturę pieczenia zmniejszamy do 180 st. C i pieczemy około godziny, podlewając piwem i tworzącym się sosem. Po upieczeniu mięso kroimy w plastry, a sos przecieramy przez sito razem z warzywami. Podajemy z ziemniakami pieczonymi i kapustą kiszoną na ciepło.

Super Express

Iwona Krupa