Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

PIWOWARY 2014.

22.03.2014
PIWOWARY 2014. PIWOWARY 2014.

Piwo to najczęściej, po wodzie i herbacie, spożywany napój na świecie. Po dzień dzisiejszy wielu historyków i archeologów spiera się o to, kiedy i gdzie ono powstało?

„Piwa człowiek nie wymyślił, piwo człowiek odkrył”. To chyba najtrafniejsza odpowiedź na tak postawione pytanie. I jedno jest pewne. Jego historia sięga początków osadnictwa, ai powstało przez niefrasobliwość, a nawet niedbalstwo. Prawdopodobnie wpadł gdzieś, komuś chleb do wody i w sprzyjających warunkach całość zaczęła fermentować.

Do jego ulepszenia i produkcji na skalę przemysłową przyznają się Sumerowie, Babilończycy, Egipcjanie, Celtowie i Galowie. Proces ten trwa po dzień dzisiejszy.
Festiwal PIWOWARY poświęcony jest właśnie temu najstarszemu napojowi alkoholowemu na świecie. Podczas jego trwania zgłębić będzie można kilkudziesięciowiekową tradycję tego wyjątkowego trunku. Obalimy zakorzeniony stereotyp w społeczeństwie mówiący, że piwo powstaje z chmielu. Tak naprawdę jego udział w piwie nie stanowi nawet 1%. Jest on tylko przyprawą i początkowo pełnił tylko funkcję konserwującą.

Dzięki niezwykle bogatej i zróżnicowanej bazie surowcowej, mającej na niego wpływ (woda, słody i chmiele), można śmiało mówić o najbogatszym walorowo napoju alkoholowym.

Uczestniczące w festiwalu browary i oferują piwa posiadające to, co w nich najistotniejsze: duszę piwowara i swoisty kręgosłup. W czasach globalizacji i komercjalizacji to właśnie takie produkty mogą wzbogacić nasze doznania.
Piwa te różnią się smakiem, zapachem, barwą, klarownością, pienistością i nasyceniem dwutlenkiem węgla. To właśnie te elementy nadają im tak zróżnicowany charakter.

To właśnie Polska zaliczana jest do potentatów w produkcji piwa na świecie zajmując 10 miejsce. Jesteśmy na 3. miejscu w Unii Europejskiej, a na 5. w świecie, wśród producentów chmielu.

Od wielu lat nasz kraj przeżywa swoisty renesans piwny. Wznawiają warzenie piwa zamknięte na przełomie XX i XXI wieku browary. Powstają tak popularne na świecie browary restauracyjne i tzw. kontraktowe. Pojawiają się nowe obce nam style piwne.
Wśród licznych paneli stanowiących integralną część festiwalu PIWOWARY będzie się można zapoznać z wszystkimi zagadnieniami dotyczącymi piwowarstwa, nie tylko domowego.

Stosowne spotkania pomogą pomóc w podjęciu decyzji tym, którzy planują założyć własny browar (rzemieślniczy czy restauracyjny).
Dla wielbicieli doznań smakowo-zapachowych, towarzyszącym piwie w kuchni, przygotowano specjalistyczne i profesjonalne warsztaty prowadzone przez Kamila Sakałusa.

Całość festiwalu okrasi biesiada, podczas której, prócz szerokiej oferty piwa, proponowane będą typowo piwne potrawy. Spotkanie umilać będzie muzyka „na żywo”.
Bractwo Piwne zaprasza, jako współorganizator spotkania, do wspólnej zabawy połączonej z edukacja

PROGRAM

Piątek, 28 marca 2014r.
Scena prezentacji:
11:00 Otwarcie targów
12:00-13:00 Kamil gotuje na targach: Torcik piwny robiony na bazie piwa miodowego z bitą śmietaną
Prowadzi: Kamil Sakałus, kamilgotuje.pl
13:00-13:30 Od zera do własnego browaru
- własny browar – marzenie utopijne czy do spełnienia?
- jak z piwowara domowego stać się profesjonalnym browarnikiem?
Prowadzi: Jacek Materski, Browar Artezan
13:30-14:00 Piwo na współczesnym rynku konsumpcyjnym
- Podział piw ze względu na rodzaj fermentacji
- chmiel – składnik czy przyprawa do piwa?
Prowadzi: Marek Suliga, Wielki Mistrz Bractwa Piwnego
14:00-15:00 Kamil gotuje na targach: Potrawka z łopatki wieprzowej na piwie podawana z kaszą gryczaną
Prowadzi: Kamil Sakałus, kamilgotuje.pl
15:00-15:30 Czego pragną kobiety?
- jakie piwa kobiety lubią najbardziej?
- czego próbować by się do piwa przekonać?
Prowadzi: Monika Gałasiewicz, Łaźnie Piwne
15:30-16:00 Pienistość – pożądana cecha jakościowa w piwie?
- właściwości piany w piwie
- jak budować pianę w procesie produkcyjnym?
Prowadzi: dr inż. Edyta Kordialik Bogacka, wykładowca Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności
16:00-17:00 Kamil gotuje na targach: Świeże mule z pietruszką, czosnkiem i piwem typu koźlak
Prowadzi: Kamil Sakałus, kamilgotuje.pl
17:00-18:30 Savoir-vivre za barem
- Jakie piwo w jakim naczyniu i od czego to zależy?
- Jak urzec klienta opisem piwa?
Prowadzą: Piwoznawcy
18:30-19:00 Piwna turystyka
- zakątki piwne Polski, gdzie dotkniesz historii rodzimego piwowarstwa?
- mapa browarów otwartych dla turystów
Prowadzi: Michał „Docent” Maranda, www.polskieminibrowary.pl
19:00-20:00 Kamil gotuje na targach: Pierś z kurczaka w sosie mango na piwie
Prowadzi: Kamil Sakałus, kamilgotuje.pl
20:00 Muzyka na żywo

Salka konferencyjna:

12:00-13:30 Piwny marketing
-Trendy konsumenckie na rynku piwa
Prowadzi: Arkadiusz Wódkowski, Sebastian Nowacki, ABM Agencja Badań Marketingowych
-Niskobudżetowe formy konkurowania na rynku piwa
Prowadzi:Lech C. Król, Adwertajzing.pl
14:00-15:00 Spotkanie z przedstawicielami Izby Celnej

Sobota, 29 marca 2014r.

12:00-12:30 Piwna turystyka
- zakątki piwne Polski, gdzie dotkniesz historii rodzimego piwowarstwa?
- mapa browarów otwartych dla turystów
Prowadzi: Michał „Docent” Maranda, www.polskieminibrowary.pl
12:30-13:30 Kamil gotuje na targach: Zupa cebulowa na bazie piwa z serem cheddar i grzankami
Prowadzi: Kamil Sakałus, kamilgotuje.pl
13:30-14:00 Kufel piwa na zdrowie
- Piwo a impotencja i libido – Panowie i Panie miejcie się na baczności!
- Piwo a nerki
Prowadzi: Marek Suliga, Wielki Mistrz Bractwa Piwnego
14:30-15:30 Kamil gotuje na targach: Śledź Bałtycki duszony w piwnej marynacie
Prowadzi: Kamil Sakałus, kamilgotuje.pl
15:30-16:00 Kilka słów o prawie w piwie
- Rola etykiety w informowaniu o produkcie
- Jak reklamować zepsute piwo?
16:30-17:30 Kamil gotuje na targach: Karkówka marynowana w piwie i ziołach
Prowadzi: Kamil Sakałus, kamilgotuje.pl
17:30-18:30 Obalamy piwne mity
- Ile szyszek a ile skunksów mieści się w zielonej butelce?
-Gruby piwosz to prawdziwy piwosz? Ile kalorii mieści się w piwie?
Prowadzi: Piotr Misiewicz, Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
18:30-19:30 Kamil gotuje na targach: Wędzony pstrąg podawany z sosem piwno-chrzanowym
Prowadzi: Kamil Sakałus, kamilgotuje.pl
19:30 Muzyka na żywo