PIWA BROWARU RESTAURACYJNEGO HAUST
,,…Piwo w Minibrowarze HAUST produkowane jest zgodnie z edyktem Reinheitsgebot (Prawo Czystości) z 1516 r.…)”. Taką informację zawiera ulotka opisująca ofertę piwną z browaru restauracyjnego w Zielonej Górze.
Rzeczywiście, po degustacji oferowanych w danym dniu piw z przyjemnością stwierdziłem, że warto odwiedzić ten minibrowar.
Najsłabsze, Jasne piwo wzoruje się na stylu pils. Piękny słodowo-chmielowy zapach i właściwe stylowi nasycenie już na wstępie dało mi poznać fachowość piwowara. Intensywna goryczka, częściowo pozostająca na języku, mieszała się z subtelnym smakiem słodu. Choć dla niektórych konsumentów wytrawność chmielowa może wydać się zbyt intensywna, to ja osobiście uważam, że zostały w ten sposób uwypuklone podstawowe cechy tego stylu. Piwo niefiltrowane podkreśla czystość i naturalność napoju.
Red Haust jest piwem odpowiadającym stylowi Amber Ale. I w tym przypadku, młody piwowar Pan Jarosław Sosnowski, pokazał, że młodość nie zawsze musi oznaczać brak fachowości. Bursztynowa barwa i intensywna goryczka, najbardziej właściwa amerykańskiemu stylowi Amber Ale, wprawiła mnie w zachwyt. Niezwykle ciekawa była goryczka, która - jak później się dowiedziałem - jest efektem polskiego, lubelskiego chmielu Martynka. Piwo warzone zgodnie z tradycją, metodą górnej fermentacji, dzięki czemu nabrało nieco owocowego aromatu. Całości dopełniło użycie doskonałej proporcji 6 różnych słodów.
Ciemny Bock o owocowo-słodowym aromacie mógłby konkurować z tradycyjnymi niemieckimi. Intensywna słodowość harmonijnie przeplata się z nutami karmelu. Stonowana goryczka i łagodniejsze nasycenie CO2, podkreśliły właściwy charakter stylu.
Pszeniczne Weizen warzone przy udziale drożdży górnej fermentacji, zgodnie z piwowarskimi zasadami, z udziałem 60% słodu pszenicznego. Nuty bananowo-goździkowe wyczuwalne nie zdominowały smakowitości piwa. Słabo wyczuwalna słodowość może być efektem zbyt silnego odfermentowania lub zbyt słabej zawartości ekstraktu. Goryczka stonowana.
Dla koneserów polecam serwowane w mikrobrowarze piwo typu porter. Niezwykła pełnia słodowości doskonale komponuje się z nutami karmelu. Stonowana goryczka i silnie słodowy zapach z nutami zapachu ciemnego, razowego chleba.
Browar posiada również piwo Haust Specjalne. Pod tym tajemniczym hasłem kryją się piwa warzone sezonowo. Dzięki przychylności piwowara mieliśmy okazję skosztować piwa miodowego, dojrzewającego jeszcze.
Już w zapachu wyczuwa się mieszankę miodu i słodu. Smak wyśmienity. Stonowane nuty miodowe doskonale przeplatają się z subtelną goryczką chmielową i smakowitością słodu.
Z całą przyjemnością mogę polecić piwoszom piwa oferowane w mikrobrowarze restauracyjnym HAUST.
Gratuluję przede wszystkim pomysłu. Oferowane piwa dostarczą niejednemu koneserowi licznych i wspaniałych doznań smakowych.
Cieszy mnie również duże zaangażowanie piwowara, Pana Jarosława Sosnowskiego. Jego pasja i dążenie do doskonałości może posłużyć innym za wzór. Mało jest w Polsce ludzi, którzy z taką pasją malują piwny obraz smaków.
Z całą pewnością piwa oferowane w Zielonej Górze mogą konkurować z innymi, im podobnymi. na konkursach nie tylko w kraju.
W czasie, gdy kraj zalewają przemysłowe lagery, taka piwna oaza zasługuje na uznanie.
Piwu Cześć
Marek Suliga