Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Otwarty Konkurs Piw

08.10.2004

O gustach podobno się nie dyskutuje. Piwosze, którzy zjechali do Płocka na Jesienne Spotkania Browarników, stanęli przed bardzo trudnym zadaniem. Mieli wskazać najlepsze jasne pełne.
Do otwartego konkursu piw stanęło 16 browarów z całej Polski, które specjalnie na zawody wyselekcjonowały 35 gatunków. Organizatorzy przygotowali kilka kategorii: jasne pełne, jasne pełne mocne, ciemne i napoje piwne.

Od południa do wieczora specjaliści najpierw badali trwałość i wysokość utrzymywania się piany w kuflu, przejrzystość, barwę oraz nasycenie dwutlenkiem węgla. - Z oceną tych właściwości nie ma problemu - mówi przewodniczący jury Tadeusz Kuchciak z Politechniki Łódzkiej. - Piana powinna utrzymywać się jak najdłużej, przynajmniej trzy minuty. Piwo musi być przejrzyste. Barwa jest zależna od rodzaju - w jasnym pełnym powinna być jasnosłomkowa, a w porterach wiśniowa, a nawet w kolorze przypalonego karmelu. Piwo powinno być tak nasycone dwutlenkiem węgla, żeby przez cały czas po nalaniu do kufla uciekały z niego drobne bąbelki.

Znacznie trudniej ocenić idealny smak, zapach i goryczkę. - Każdemu smakuje przecież coś innego - komentował Kuchciak.

Które piwa były najlepsze - o tym w sobotniej "Gazecie"

Gazeta Wyborcza

seb