Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Otwarcie minibrowaru przy rondzie Babka

13.10.2005

Aż 800 litrów piwa można na raz nawarzyć w nowym browarze restauracyjnym, który powstał w Arkadii.
Bierhalle to drugi w Warszawie minibrowar restauracyjny. Pierwszy działa przy ul. Królewskiej. Piwo robione w takim lokalu nie zawiera sztucznego dwutlenku węgla ani dodatkowych, chemicznych substancji.
Browar znajduje się w centrum handlowym Arkadia. W części restauracyjnej znajdują się dwie kadzie: warzelnicza i filtracyjna. – To pierwsze na świecie, całkowicie przeszklone kadzie. Dzięki ich unikalnej konstrukcji nasi klienci będą mogli oglądać cały proces warzenia złotego trunku – tłumaczy Krzysztof Ozdarski.

Bierhalle będzie utrzymane w konwencji bawarskiej. Kelnerki będą nosić bawarskie mundurki, również składniki używane do produkcji piwa pochodzą z Niemiec. Minibrowar może wyprodukować podczas jednego procesu warzenia aż osiem hektolitrów piwa. Właściciele chcą, aby w ofercie cały czas były dostępne trzy gatunki robionego na miejscu chmielowego napoju. – Na razie będziemy produkować Weizena, Pilsa i Dunkela. Natomiast w ciągu roku zamierzamy zmieniać naszą ofertę tak, by przez dwanaście miesięcy nasi klienci mogli spróbować przynajmniej siedmiu różnych gatunków – zapowiada Krzysztof Ozdarski. W lokalu oprócz piwa serwowane będą również potrawy z dodatkiem chmielu takie jak np. wieprzowy gulasz piwny.

Nowy browar ma być otwarty za dwa tygodnie. Bierhalle chce stać się ogólnopolską siecią restauracji, w których będą małe browary. Jeszcze w tym roku powstaną dwa kolejne lokale w Łodzi i Katowicach.

Życie Warszawy

MJC