Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Otwarcie browaru w Raciborzu

12.10.2004

Po ponad rocznym remoncie w poniedziałek ruszył browar w Raciborzu. Właściciel zamierza produkować w nim piwo na lokalny rynek i obiecuje powrót do ponad 400-letnich tradycji.
Browar jest jednocześnie stary i nowy. Stary, bo sięga do ponadczterowiekowej tradycji - został założony w 1567 roku. Ostatnio był częścią Browarów Górnośląskich i razem z nimi popadł w tarapaty. W końcu znalazł jednak nowego właściciela, który zainwestował w remont i sprowadził nowe urządzenia. Wczoraj odbyło się uroczyste otwarcie, a na wiosnę pełną parą ma ruszyć produkcja. Docelowo ma tutaj pracować 80 osób (teraz tylko 30), a rocznie do beczek, puszek i butelek ma trafiać 100 tys. hektolitrów piwa Racibor. - Niech to będzie zysk dla miasta, a przyjemność dla mieszkańców - podsumował otwarcie zakładu Jan Osuchowski, prezydent Raciborza. Po browarze gości oprowadzała Elżbieta Piątek, szefowa produkcji. W białym, niczym pielęgniarski, kitlu wiodła najpierw do warzelni. Trzeba się było za nią wdrapać po metalowych schodach na wysokość drugiego piętra. Stamtąd na ziemię i po kamiennych schodach dwa piętra pod ziemię - do zimnej piwnicy, w której mieści się fermentownia. W środku pod kolebkowym sklepieniem 21 olbrzymich kadzi. Wczoraj jeszcze były puste. Gdy będą już pełne, konia z rzędem temu, kto zdoła wypić w życiu zawartość choć jednej. Za zimną fermentownią lodowata leżakownia, więc gdy kończymy zwiedzanie z, ulgą wracam na powierzchnię, choć tam nieźle wieje. Właściciel browaru obiecuje nawiązać do tradycji zakładu i receptury piwa, którą pamiętają jeszcze starzy mieszkańcy miasta.
Gazeta Wyborcza

Józef Krzyk