Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Ostatni browar się trzyma

27.08.2008
Ostatni browar się trzyma Ostatni browar się trzyma

Krajan Browary Kujawsko-Pomorskie spod Nakła jako ostatnie w regionie radzą sobie z konkurencją wielkich korporacji. - Receptą na sukces jest produkcja nietypowego piwa i stawianie na regionalne wyroby - tłumaczą jego władze.

Browar z Trzeciewnicy warzy i produkuje od 14 lat. Jego chlubą są ciemne piwa. - Z nimi łatwiej wbić się na trudny i przepełniony rynek. Wielkie korporacje stawiają na jasne piwa i w tej walce nie mielibyśmy szans, bo konsumenci kierują się reklamą telewizyjną dużych browarów - tłumaczy Dariusz Mogiłka, pełnomocnik zarządu ds. marketingu i handlu. Dodaje, że produkty browaru wielokrotnie były nagradzane. - Za piwo Irlandzkie Mocne, znane też pod nazwą Nakielskie Ciemne, które ma ciemnowiśniowobrązową barwę i charakterystyczny smak, dostaliśmy m.in. tytuł Piwa Roku 2007 oraz nagrodę ministra gospodarki na Międzynarodowym Kompleksie Targów Gastronomiczno-Hotelarskich Eurogastro 2006 - tłumaczy. Na tej samej imprezie nagrodzony został także kolejny flagowy produkt browaru - Porter - oraz piwo jasne Złoty Strong. Z kolei warzone według regionalnej receptury Nakielskie Jasne uznano za najlepszy Regionalny Produkt Spożywczy Pomorza i Kujaw 2007, a później wpisano na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi.

Piwo z browaru Krajan nie jest dostępne we wszystkich sklepach. - Nie jest łatwo przebić się do niektórych dużych hurtowni, dlatego musimy radzić sobie na różne sposoby - przyznaje Mogiłka. Produkty firmy można kupić więc w wielu małych sklepikach, ale także w sieci POLOmarket, Alma, Bomi i As Market.
 

 

Jaka przyszłość czeka browar w Nakle? - Jeśli chcemy utrzymać pozycję na rynku, musimy dalej stawiać na regionalizację. Wielkie korporacje nie dają ludziom tego, czego wielu z nich oczekuje, czyli lokalnych wyrobów. Myślimy też o wprowadzeniu piwa smakowego, które wzbogaci naszą ofertę. Jeśli uda się to zrealizować, nasza przyszłość będzie niezagrożona - uważa Mogiłka.

Browar w Trzeciewnicy powstał w 1994 r. Początkowo mógł wyprodukować rocznie 20 tys. hektolitrów piwa w butelkach i kegach. Jednocześnie w sąsiadującej winiarni wytwarzane były napoje winopochodne. Trzy lata później postawiono na produkcję browarniczą i stworzenie prawdziwego browaru regionalnego. Wtedy ruszyła także budowa warzelni, pojawiła się też nowa kotłownia olejowa i maszynownia chłodnicza. Po 2002 r. nastąpił dalszy rozwój. Powstała nowa hala i linia rozlewu, powiększono także powierzchnię magazynową i stworzono nowe produkty. Możliwości produkcyjne sięgnęły 100 tys. hektolitrów rocznie. Dziś browar w Nakle zatrudnia 35 osób.
 

 

Dawid Maćkowski, Gazeta.pl Bydgoszcz