Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Opowieści o piwie

02.06.2006

W Pubie Oslo przez całą Noc Kulturalną Częstochowski Krąg Lokalny Bractwa Piwnego będzie pokazywał, jak przygotować domowe piwo. Opowie też o jego tajemnicach.
- Chcemy promować kulturę spożywania naszego ulubionego złocistego trunku - zaprasza Arkadiusz Michalski, szef Częstochowskiego Bractwa Piwnego. - Podzielimy się z wszystkimi chętnymi naszą wiedzą o historii, gatunkach piwa, a także o samym Bractwie. Opowiemy o warzeniu piwa w domu (jest bardzo proste; my korzystamy z gotowego ekstraktu słodowego), pokażemy sprzęt i surowce (będzie można powąchać i posmakować). Zdradzimy receptury i to, skąd czerpać informacje o domowym piwowarstwie. Będzie można również zobaczyć, jak śrutuje się słód i kapsluje butelki.

Podczas imprezy będzie też można skosztować wyrobów domowych piwowarów, wziąć udział w konkursach (każde zakupione w pubie piwo premiowane będzie kuponem, który upoważni do losowania nagrody - nachmielonego ekstraktu słodowego firmy WES z Wolsztyna, z którego w prosty sposób można zrobić piwo w domu).

Gazeta Wyborcza

not. ot