Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Opolanin nagrodzony za promocję piwa

07.12.2005

Piwnego Oscara, czyli medal Złotego Chmielu, otrzymał Artur Szudrowicz z Opola, założyciel i administrator piwnego portalu www.browar.biz. Promuje na nim modny ostatnio domowy wyrób piwa, który prezentujemy zainteresowanym Czytelnikom w ramce poniżej.
Złoty Chmiel jest najwyższym i najważniejszym wyróżnieniem Bractwa Piwnego, które zajmuje się promocją piwa. Dostają go osoby i instytucje zasłużone dla pozytywnego wizerunku piwa i piwosza oraz propagowania kultury picia piwa. Przed 27-latkiem z Opola medal dostali m.in. Kazimierz Kutz i Robert Makłowicz.

Portal, który Szudrowicz prowadzi, powstał w 2000 r. - Ma uświadomić ludziom, że pils, czyli 95 proc. polskiego piwa, nie jest jedynym gatunkiem tego napoju - tłumaczy twórca piwnego portalu. - Staramy się też promować piwowarstwo domowe, chęć eksperymentowania przy wyrobie piwa.

W internetowym sklepie na portalu można więc kupić drożdże, różne odmiany chmielu czy słód, kapsle, książki o historii piwowarstwa w różnych regionach Polski. Są też receptury na piwo grzane czy domowe. Nie brakuje nowości z różnych stron świata np. o metodach wyrobu piwa z kartofli czy coraz bardziej popularnym w Chinach piwie mlecznym.

Na internetowym forum toczą się dyskusje na wszelkie możliwe tematy związane z chmielowym napojem.

- Traktuję medal od Bractwa Piwnego jako wyróżnienie dla całego serwisu, osób tworzących jego zasoby. Ja jestem głównie administratorem, choć to oczywiście dla mnie wielka nobilitacja - kończy Szudrowicz.

Jak zrobić piwo domowe

Składniki: chmiel - 100 g, słód - 5 kg, drożdże - 100 g, woda - 20 l, cukier - 100 g.

Rozdrabniamy słód (tzw. śrutowanie), wrzucamy do garnka z wodą, gdzie gotujemy przez pół godziny w temperaturze ok. 60 stopni. Na następne pół godziny podwyższa się temperaturę do ok. 70 stopni. Potem wszystko filtrujemy przez np. pieluchę i przelewamy do garnka, dodając chmiel. I gotujemy przez godzinę. Otrzymany płyn jeszcze raz filtrujemy i chłodzimy do 20 stopni. Wtedy dodajemy drożdże. Odstawiamy je na 1-2 tygodnie w temp. pokojowej. Następnie przelewamy do butelek, dodając cukru, dzięki któremu powstanie w butelkach dwutlenek węgla. Po miesiącu leżakowania piwo można pić.
Gazeta Wyborcza

Piotr Tyła