Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Od kapsla do browaru

17.06.2002

To może być jeden z najważniejszych przewodników, jakie ukazały się przed nadchodzącymi wakacjami. W końcu picie piwa jest coraz popularniejszą formą spędzania czasu. A dla wielu nie ma piękniejszego przeżycia od kufla piwa po dniu spędzonym na plaży lub górskim szlaku.
Jako że często przychodzi nam odpowiadać na pytanie, jakie piwo właściwie pijemy (a podczas wakacji lubimy częściej niż zwykle popisywać się wiedzą), warto przygotować się teoretycznie do dyskusji. Pomóc może opublikowany właśnie "Przewodnik piwosza". Jego wydawca - Pascal - wypuścił ostatnio na rynek kilka pozycji o turystyce aktywnej, i powyższa z pewnością zalicza się do tej serii. Po pierwsze, ponieważ samo spożywanie piwa jest formą aktywności (przynajmniej w początkowej fazie), po drugie - autorzy namawiają do zwiedzania kilkudziesięciu browarów polskich, setek lokali i pubów. Co więcej, w przewodniku znajdziemy informacje na temat wszystkich gatunków piwa dostępnych w Polsce (rodzimych i zagranicznych), zwyczajów związanych z piciem i rekordów piwnych, a także anegdoty i historię browarnictwa. Oddzielna część prezentuje wszystkie 61 istniejących obecnie browarów i minibrowarów. Najcenniejsze dla kolekcjonerów piwnych akcesoriów są ostatnie strony książki z najważniejszymi adresami piwnych stron internetowych, zarówno założonych przez browary, jak i prywatnych (zbieraczy kapsli czy etykiet piwnych). Większość tekstów napisali prawdziwi znawcy tematu i hobbyści, dlatego ich zawartość jest tak bogata i różni się od suchych recenzji przewodnikowych. Jedynym mankamentem książki jest część poświęcona prezentacji lokali w Polsce, wg autorów, "sprawdzonych i polecanych przez nich". Co najmniej kilka miejsc znalazło się tu przypadkiem, "po znajomości" (z najbliższym browarem), albo jest wynikiem swoistego poczucia humoru polecających.
Przegląd

AG