Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

O irlandzkim piwie

17.03.2006

Irlandczycy nie lubią złocistego napoju. Uwielbiają za to czarnozłoty. Bo piwo w Irlandii to napój ciemny, nieprzejrzysty, z dodatkiem palonego jęczmienia tzw. stout.
Mamy inne upodobania. - Podczas gdy w Polsce najchętniej wybieramy piwo typu lager, Irlandczycy upodobali sobie tzw. stout. To piwo górnej fermentacji, podczas gdy większość dostępnych w Polsce powstaje w procesie dolnej fermentacji. Jest nieprzejrzyste, wręcz mętne, z domieszką palonego jęczmienia, który wcześniej praży się na rozgrzanych płytach, To właśnie on nadaje charakterystyczną barwę - piwo jest czarne, a piana złota - opowiada Marek Sulig z Bractwa Piwnego. Pierwszy stout pojawił się w 1824 roku. Możemy wyróżnić jego kilka rodzajów dry, sweet czy imperial.

Jak głosi legenda, stout powstało wskutek wielkiego pożaru Londynu w 1666 r. Aby nie stracić ogromnych zapasów ziarna jęczmienia, który częściowo się przypalił, król Karol II kazał wykorzystać je do produkcji piwa. Nowy smak tak przypadł mu do gustu, że polecił rozdać piwo wszystkim mieszkańcom.

Ciekawostką jest też fakt, że większość puszek z irlandzkim piwem ma większy od standardowego rozmiar. Wszystko dlatego, że w środku znajduje się widget, czyli mały pojemniczek z azotem. - Gaz uwalnia się przy otwarciu puszki i poprawia pienistość oraz smak piwa - dodaje Sulig.

Pobyt w pubie to dla wielu Irlandczyków sposób spędzania czasu. A nawet codzienny rytuał. Podczas spotkań są bardzo bezpośredni - nawet z obcymi wznoszą głośne toasty, stukają się kuflami. Efekt, to lepkie od rozlanego piwa podłogi. Ale co zrobić, skoro zdaniem Irlandczyka piwo musi wylać się ze szklanki, żeby było dobre.

Zielone piwo? - To mit. Nikt zielonego piwa w Irlandii nie pije. To tylko zwyczajowa nazwa dla trunku młodego - tłumaczy Sulig.

Wyspiarze są zresztą bardzo wyczuleni na punkcie jakości piwa. Z Wielkiej Brytanii wywodzi się największa organizacja konsumencka Camra, która za cel stawia sobie dbanie o jakość i tradycję piwa. Dziś liczy ona ponad 70 tys. członków, a z jej zdaniem liczy się nawet brytyjski parlament.

Krótka historia irlandzkiego piwa

1760 rok - Athur Guinness zdecydował się uruchomić swój browar w Dublinie.

1792 rok - powstaje browar Beamisha w Cork.

1824 rok - pojawia się pierwsza reklama piwa w dublińskiej gazecie.

Gazeta Wyborcza

Piotr Anuszczyk