Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Notre Dame de Abbaye Leffe

11.07.2011

Kiedy belgijskie czasopismo "Bière Magazine" przyznało piwom z Notre Dame de Abbaye Leffe tytuł "ambasadora Belgii” samo opactwo ojców norbertanów nie przewidywało takiego sukcesu produktów oznaczonych ich "marką”.

Opactwo powstało nad brzegiem rzeki Leffe stanowiącej  dopływ Mozy, w prowincji Namur, w południowej Belgii, w 1152 roku.

Norbertanie (Premonstratensi) – zakon rzymskokatolicki został założony w roku  1120 r. przez św. Norberta z Xanten w miejscowości Prémontré koło Lyonu we Francji. Oparty jest na regule św. Augustyna z Hippony.

Początkowo zakonnicy warzyli piwo tylko na swoje potrzeby (1240).

W 1460 roku klasztor został zniszczony przez powódź. Pożar spustoszył klasztor w 1466 roku.

W XV wieku powstał browar stanowiący integralną część opactwa.

Współczesna historia klasztornego browaru sięga 1952 roku, od kiedy to produkcja piwa była kontynuowana przy współpracy z flamandzkim browarem  Lootvoet w Overijse . Browar ten został później wykupiony przez międzynarodową firmę produkującą piwo Interbrew (obecnie InBev ). Zwiększone zainteresowanie marką Leffe powoduje, że jej produkcja zostaje przeniesiona do browaru Mont-Saint-Guibert w Brabancji, a następnie do browaru Stella Artois w Leuven.

Za ojca współczesnej marki Leffe uznaje się piwowara Alberta Lootvoeta d`Overijsea, który natrafił na zachowane stare receptury z tego opactwa.

InBev jest obecnie największą firmą piwowarską na świecie. Wiodącą część jej zarobków stanowi piwo, jednak InBev ma także duży udział w sprzedaży napojów bezalkoholowych w Ameryce Łacińskiej. Firma zatrudnia około 86 000 ludzi, a jej siedziba główna mieści się w Leuven w Belgii.

Powstała w 2004 roku, kiedy to belgijska firma Interbrew i brazylijska AmBev połączyły się tworząc InBev – największą na świecie firmę browarniczą.

Obecnie koncern InBev ma oddziały w ponad 30 państwach, a sprzedaje swoje produkty w ponad 130. W 2006 wartość firmy wyniosła 30,6 miliarda euro, a jej dochód netto 3,2 miliarda euro.

Z całą pewnością działania zmierzające do rozszerzenia swojej oferty i urozmaicenie jej przez piwa górnej fermentacji, nie są incydentalnymi.   

Carlsberg, inny koncern piwowarski, na terenie swojego macierzystego browaru Jakobsena w Kopenhadze również, poprzez szeroką paletę piw różnorakiego pochodzenia (stout, weizen czy witbier) wzbogacił swoją ofertę. Podobne działania możemy dostrzec na krajowym rynku. To przecież Heineken (Grupa Żywiec) na terenie Brackiego Browaru Zamkowego w Cieszynie rozpoczął warzenie piw górnej fermentacji.                                                                               

Od 2009 roku w Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie produkowane są jednorazowo warki piw specjalnych. W 2009 roku uwarzono tutaj piwo Bracki Koźlak Dubeltowy, którego autorem receptury jest piwowar-amator, Jan Krysiak, zwycięzca VII Konkursu Piwowarów Domowych w Żywcu.                       W 2010 roku zwyciężczyni VIII Konkursu Piwowarów Domowych w Żywcu, Dorota Chrapek, uwarzyła w cieszyńskim browarze piwo typu belgian pale ale - Brackie Pale Ale.

Od 2010 roku browar rozpoczął produkcję piwa typu amber ale, Brackie Mastne. Został także siedzibą Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych.

Wszystko to jednoznacznie pokazuje, że można prowadzić komercyjną działalność w branży piwowarskiej przypominając jednocześnie, jakie były korzenie piwowarstwa co nie wszystkie koncerny jeszcze dostrzegły.

Marek Suliga