Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Nie tylko Obolon

18.10.2006

W ostatnich dniach miałem okazję degustować kilkadziesiąt piw wyprodukowanych na Ukrainie. Na samym początku zapoznałem się z różnorodnością asortymentu i posegregowałem je według grup: jasne (do 12,5 % ekstraktu), mocne (powyżej 12,5 % ekstraktu), pszeniczne (typ bawarski), pszeniczno-owsiane (belgijskie "białe"), ciemne (do 14 % ekstraktu), portery i jubileuszowe.

Już ten podział uzmysłowił mi, że u naszych sąsiadów zza wschodniej ściany, jest chyba nieco więcej gatunków piwa niż u nas.
Po bliższym zapoznaniu się z etykietami stwierdziłem, że zawierają one znacznie więcej informacji, niż na polskich piwach. Na wielu z nich wymienia się, jakie rodzaje słodów zostały użyte do ich uwarzenia, a nawet rodzaj składników niesłodowanych (w naszym przypadku browaru często czynią z tego tajemnicę, choć wiem, że takie surowce są dość często stosowane).
Wiadomo przecież, że stosowanie surowców niesłodowanych jest znacznie tańsze. Już prawo czystości (Reinheitsgebot), jakie ustanowił, elektor bawarski Wilhelm IV w 1516 roku, wyraźnie określa, z czego można warzyć piwo. Służyło ono niewątpliwie ochronie rynku niemieckiego przed napływem konkurencyjnych piw z sąsiednich krajów.
Osobiście uważam, że stosowanie surowców niesłodowanych (pszenica, owies, ryż czy kukurydza) nie powinno dyskryminować piwa zawierającego je tylko w przypadku gdy użycie ich miało za cel zmianę charakteru piwa (np. belgijskie "białe" czy irlandzki "stout").
Oczywiście, może ktoś wykorzystać ten fakt na swoją korzyść, jednak gdy zmiana charakteru nie jest ogólnie dostrzegalna wiadomym jest, że użycie takich składników miało za cel obniżenie kosztów wytworzenia.
Etykiety zawierają również szereg innych informacji takich jak ilość kilokalorii na 100 gram piwa, jak i zawartość alkoholu z dokładnością do ±0,2% objętościowo (u nas często spotyka się pojęcie zawartość alkoholu "do 5%", choć mało kto wie, że nie może to być nie mniej jak 4,5% i nie więcej jak 5,5%). Na wielu z etykiet podaje się, odwrotnie jak u nas, "nie mniej niż 5% alk.", co wydaje mi się bardziej uczciwe.
Po tak dogłębnej analizie kontretykiety rozpocząłem ocenę smakową. I tu niestety jakość niektórych piw pozostawia wiele do życzenia. W wielu z nich wyczuwalne są grzybiczne zapachy i często znaczna kwaskowość w smaku. Nasycenie CO2 też w większości jest znikome, co często przejawia się brakiem pienistości czy brakiem efektu "szczypania" w podniebienie.
W produktach wzorujących się na piwach belgijskich "białych", dość licznie reprezentowanych, dodatki takie jak kolendra i skórka pomarańczy curaçao oraz często inne nietypowe dodatki (słód karmelowy) są zbyt przejaskrawione, co dla niektórych wcale nie musi być wadą. Zmienia to jednak bardzo typowy charakter piwa, a szczególnie jego barwę, która winna być bladosłomkowa i smak.
Miłą niespodziankę sprawiło mi piwo pszeniczne, niefiltrowane (typu bawarskiego) ETAЛOН ПШЕНИЧНЕ (12% ekstraktu i 5% alk. obj.), które wizualnie wzorem i kolorem etykiety przypominało monachijskiego Paulanera Hefe Weissbiera czy pszeniczniaka z Erdingu. W przekonaniu, że za wzorzec posłużyło właśnie to piwo utwierdził mnie jeszcze jego smak i charakter. Podejrzewam, że niejednego konesera piwnego można byłoby wprowadzić w błąd. Piwo to w 2004 r. na konkursie Brewing Industry International Awards i World Beer Cup zdobyło złote medale w swojej grupie.
Nie mniej ciekawie reprezentował się z tego browaru KRISTALL WEISSBIER, o czystym drożdżowym aromacie, mniejszej słodowości (11%/5%) i lekko owocowym smaku.
Na uwagę zasługiwały również piwa ciemne, aż po portery bałtyckie, które posiadały lekko owocowo-winny posmak i czysty drożdżowy zapach. Gorzej w grupie piw ciemnych o zawartości do 6% alk. obj. Zarówno smak i zapach pozostawiał wiele do życzenia. W niektórych niemal całkowicie brakowało CO2.
Zaciekawiło mnie jedynie piwo o intrygującej nazwie "Бiла Нiч" na słodzie jęczmiennym, pszenicznym, karmelowym i niesłodowanej pszenicy z domieszką kolendry.
Dość ciekawie reprezentują się piwa jubileuszowe lub warzone na specjalną okazję. Львівське Легенда matowe w smaku z posmakiem owocowym i Авторсъке (z browaru Перша Приватна Броварня) ciemnobursztynowe o głębokim owocowym smaku, należą chyba do najciekawszych w tej odmiennej grupie i dostarczają wiele doznań smakowych.


Piwa poddane ocenie:

Арсенал Мицне ( 7,4 alk.obj. i 16,5% ekstraktu )
Доктор Дuзель ( 6,9 alk.obj. i 15% ekstraktu )
Високий Замок ( 5,4% alk. obj. i 13% ekstraktu )
Славутич ( 5,0% alk. obj. i 12% ekstraktu )
Славутич Екстра ( 5,5% alk. obj. i 13% ekstraktu )
Славутич Червоне ( 5,0% alk. obj. i 12% ekstraktu )
Рогань Легке ( 5,1% alk. obj. i 11,5% ekstraktu )
Рогань Мiцне ( 7,1% alk. obj. i 16% ekstraktu )
Чepнiгiвсьске свiтле ( 4,4% alk. obj. i 11% ekstraktu )
Чepнiгiвсьске Біле ( 5% alk. obj. i 12% ekstraktu )
Чepнiгiвсьске Tемне ( 6% alk. obj. i 15% ekstraktu )
Чepнiгiвсьске ,,Бiла Нiч” ( 5% alk. obj. i 12,5% ekstraktu )
Оболонь Оксамитове ( 5,3% alk. obj. i 14% ekstraktu )
Оболонь Біле ( 5% alk. obj. i 11,5% ekstraktu )
Оболонь Премiум( 5,2% alk. obj. i 12% ekstraktu
Оболонь Магнат ( 5,3% alk. obj. i 12% ekstraktu
Львівське Премiум Лагер ( 4% alk. obj. i 11,5% ekstraktu )
Львівське Легенда ( 5% alk. obj. i 11,5% ekstraktu )
Львівське Високий Замок ( 4,6% alk. obj. i 13% ekstraktu )
Львівське Мiцне ( 7% alk. obj. i 18% ekstraktu )
Львівське Портер ( 8% alk. obj. i 20% ekstraktu )
Пшеничне Eталон ( 5% alk. obj. i 12% ekstraktu )
Kristal Eталон ( 4,6% alk. obj. i 11% ekstraktu )
Перша Приватна Броварня Свитле ( 4,6% alk. obj. i 12% ekstraktu )
Перша Приватна Броварня Stare Misto ( 5% alk. obj. i 12,5% ekstraktu )
Platinum Перша Приватна Броварня ( 6,5% alk. obj. i 15% ekstraktu )
Авторсъке Перша Приватна Броварня ( 7,5% alk. obj. i 18% ekstraktu )
Чорне Перша Приватна Броварня ( 8% alk. obj. i 18% ekstraktu ).
 

Marek Suliga