Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Nawarzyli piwa

02.08.2005

Bractwo Piwne Ziemi Podlaskiej chce nauczyć mieszkańców rozkoszowania się smakiem piwa własnego wyrobu.
- Potrzebny jest do tego słód jęczmienny, drożdże i woda. Prawda, że to niewiele - przekonywał Piotr Stefaniuk, członek bractwa, na piwnej biesiadzie w Mnichu. Piwowarzy
demonstrowali, jak krok po kroku warzy się złocisty trunek w
domowym zaciszu. Niektórzy specjalizują się w produkcji piwa o smaku czekoladowym.
- Tylko doświadczeni smakosze są w stanie poznać, że każdego roku smak piwa jest inny. Tego wytwarzanego w domu oczywiście. Smak zależy od jakości jęczmienia, od tego gdzie dojrzewał, czy było tam dużo słońca. Podobnie jak
z rocznikami win - wyjaśniał Piotr.
Inni członkowie bractwa zbierają piwne gadżety. Kolekcje kufli, szklanek, podstawek i etykiet można było do woli w Mnichu podziwiać.

Słowo Podlasia

Beata Malczuk