Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Napoje na medal

10.04.2004

Złoty Denar" i popularny "Full" to piwa, które znane są już nie tylko w południowo-zachodniej Polsce, ale i w Europie Zachodniej.
Pierwszy z napojów zdobył złoty medal na festynie browarniczym organizowanym przez europejskich producentów piwnych oraz srebrny medal na targach w Norymberdze.
- Szczególnie to drugie wyróżnienie jest dla mnie bardzo cenne - mówi Ryan Gostomski, prezes zarządu i właściciel Browaru Namysłów. - Przyznał go nam związek prywatnych browarów europejskich. Zostaliśmy docenieni przez naszych kolegów z branży, w której - jak wszyscy wiemy - jest ogromna konkurencja.

Sukcesy na rynku browarniczym święci również namysłowski "Full". Piwo zdobyło ostatnio dwa brązowe medale m.in. na spotkaniu polskich smakoszy piwnych. Gostomski twierdzi, że opinia koneserów to najlepsza reklama dla jego wyrobów.
- Jakość naszego piwa po raz kolejny została doceniona przez niezależnych ekspertów - dodaje prezes.
Sukcesy namysłowskich napojów zbiegły się z oddaniem do użytku nowej linii produkcyjnej w browarze. Od marca piwo jest już puszkowane. Dzięki nowoczesnym maszynom firma jest w stanie wyprodukować 20 tys. puszek piwa na godzinę, a browar może się starać o poszerzenie rynków sprzedaży o półki dużych sklepów samoobsługowych i stacji benzynowych. W maju natomiast Gostomski chce rozpocząć produkcję nowego rodzaju piwa rozlewanego do opakowań jednorazowych. Na razie jego marka pozostaje tajemnicą. Prezes nie zdradza również kwot, jakie zostały wydane na założenie linii do wytwarzania piwa w puszkach.
- To tajemnica firmy. Mogę jedynie powiedzieć, że są to grube miliony złotych - mówi Ryan Gostomski.

Dodajmy, że na razie namysłowska firma piwowarska poza zatrudnieniem kilkunastu sezonowych pracowników nie planuje wzrostu załogi. Zarząd browaru nie wyklucza jednak w przyszłości przyjęcia do fabryki nowych pracowników. Jest to jednak uzależnione od sukcesów na rynku nowego piwa oraz wzrostu sprzedaży produkowanych obecnie napojów. Dzisiaj w browarze pracuje ponad 150 osób.

NOWOCZESNOŚÄ† POPARTA TRADYCJĄ
Namysłowski browar istnieje od 1321 roku. Prawo warzenia piwa i produkowania słodu nadał mieszkańcom Namysłowa książę Konrad I z Oleśnicy. Przez lata zmieniała się technologia warzenia i produkcji napoju. Jednak mimo wprowadzenia do firmy skomputeryzowanych maszyn, piwo warzone jest w oparciu o sprawdzone receptury sprzed wieków. Do jego produkcji wykorzystywane są w większości składniki wytwarzane w Polsce. Od 1999 roku właścicielem namysłowskiej fabryki browarniczej jest Ryan Gostomski, Amerykanin posiadający polskie korzenie rodowe.

PIJĄ JE W AMERYCE I AZJI
Namysłowie piwo trafia do smakoszy nie tylko z Opolszczyzny, ale też Dolnego i Górnego Śląska innych i krajów. Butelki z nalepką "N" są znane nawet poza południowo - zachodnią częścią naszego kraju. Smak namysłowskich napojów browarniczych znany jest też na obu kontynentach amerykańskich (Stany Zjednoczone Ameryki Północnej oraz Meksyku) oraz w Anglii, Australii i w azjatyckim Bangladeszu.

Nowa Trybuna Opolska

Tomasz Dragan