Najlepsze piwa wybrane przez Browar.biz
Plebiscyt trwał od 1 lutego do 14 lutego i obejmował 623 piwa z 65 browarów, dostępne na rynku w 2009 r. W tej edycji konkursu zrezygnowano z wag premiujących mniejsze browary, doceniono natomiast forumowiczów aktywnie oceniających piwa w serwisie – ich głosy liczyły się podwójnie. Największy problem stanowił fakt, że producenci często ukrywają ekstrakt swoich produktów, stąd niełatwo przyporządkować je do odpowiednich kategorii. Bolączkę stanowi również fakt klonowania marek – to samo piwo może być dostępne pod różnymi nazwami.
Zwycięzcy w poszczególnych kategoriach (w nawiasie podano liczbę uzyskanych punktów):
Piwa jasne dolnej fermentacji – do 13°BLG (258 piw w konkursie, głosowano na 133)
1. Czarnków, Noteckie (460)
2. Ciechanów, Ciechan Wyborne Niepasteryzowane (370)
3. Amber, Złote Lwy (193)
Piwa jasne mocne dolnej fermentacji – pow. 13°BLG (169 piw w konkursie, głosowano na 99)
1. Konstancin, Dawne Niepasteryzowane (391)
2. Amber, Żywe (346)
3. Ciechanów, Ciechan Mocne Niepasteryzowane (305)
Piwa ciemne dolnej fermentacji – do 13°BLG (21 piwa w konkursie, głosowano na 21)
1. Fortuna, Czerwony Smok (413)
2. Fortuna, Czarny Smok (369)
3. BOSS, Koźlak Eksportowy (359)
Piwa ciemne dolnej fermentacji – pow. 13°BLG (30 piw w konkursie, głosowano na 29)
1. Amber, Koźlak (689)
2. Czarnków, Eire Noteckie (408)
3. Kormoran, Warmiak (290)
Portery (15 piw w konkursie, głosowano na 15)
1. Amber, Grand Imperial Porter (602)
2. Łódzkie, Porter (417)
3. Zamkowy, Żywiecki Porter (387)
Piwa ciemne górnej fermentacji (17 piw w konkursie, głosowano na 17)
kategoria zawiera m.in. alty, stouty, brown ales, ciemne ales
1. Ciechanów, Stout ciechanowski (483)
2. Gab, Stout (227)
3. Bierhalle Warszawa, Alt Bier (187)
Piwa jasne górnej fermentacji (8 piw w konkursie, głosowano na 8)
kategoria zawiera m.in. jasne ales, belgijskie ales, pale ales, amber ales, kolońskie
1. Kielce [ex. Belgia], Frater Podwójny (397)
2. Gab, Kama Sutra (250)
3. Sulimar, Cornelius Ale (200)
Piwa pszeniczne (24 piwa w konkursie, głosowano na 24)
kategoria zawiera m.in. jasne, ciemne, koźlaki pszeniczne
1. Sulimar, Cornelius Weizen Bier (588)
2. Ciechanów, Ciechan Pszeniczne (467)
3. Bierhalle Warszawa, Weizen (210)
Piwa specjalne & aromatyzowane (81 piw w konkursie, głosowano na 61)
kategoria zawiera m.in. piwa specjalne, aromatyzowane, napoje karmelowo-słodowe/na bazie brzeczki oraz piwa nie pasujące do innych kategorii konkursowych
1. Ciechanów, Miodowe (540)
2. Kormoran, Warnijskie (282)
3. Konstancin, Czarny Dąb (237)
Najsmaczniejsze piwa z browarów restauracyjnych (91 piw w konkursie, głosowano na 85)
kategoria zawiera wszystkie piwa warzone przez browary restauracyjne
1. Bierhalle Warszawa, Weizen (102)
2. Bierhalle Warszawa, Marcowe (97)
3. Bierhalle Warszawa, Bock / Koźlak (76)
Debiut Roku 2009 (119 piw w konkursie, głosowano na 79)
1. Zamkowy, Bracki Koźlak Dubeltowy (300)
2. Konstancin, Czarny Dąb (252)
3. Kormoran, Warnijskie (230)
Piwo Roku 2009
1. Czarnków, Noteckie (164)
2. Amber, Grand Imperial Porter (125)
3. Kormoran, Warnijskie (108)
Najwięcej głosów oddano na piwa pochodzące z browaru Ciechan z Ciechanowa (660). Za nim uplasował się browar Amber z Bielkówka, zaś trzecie miejsce zajął Kormoran z Olsztyna. Za najlepszy browar restauracyjny uznano Bierhalle Warszawa.
Zwraca uwagę fakt, że pomimo zniesienia wag promujących małe browary, to właśnie produkty pochodzące z nich, a nie z koncernowych kolosów odniosły zdecydowane zwycięstwo. Cieszy coraz większa różnorodność piwnych gatunków, obecnych na rynku w 2009 r., a także spora liczba ciekawych nowości.
Piotr Kucharski