Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Na ludowo i nie tylko

06.05.2005

Jak warzyć piwo domowym sposobem, a także jak przyrządzić kucmoka i ciemne kluski z tartych ziemniaków, mogli się dowiedzieć uczestnicy Dni Konopisk zorganizowanych w miniony weekend w Ośrodku Harcerskim w Pająku. Po raz szósty gmina obchodziła swoje święto, pogoda dopisała, więc i chętnych do wspólnej zabawy nie brakowało.
(...) O ile przy stoiskach z kuchnią regionalną ustawiały się długie kolejki złożone z pań i panów, o tyle przy namiocie Bractwa Piwnego, które pokazywało jak w domu warzyć piwo pojawili się głównie mężczyźni.
- Piwo warzone w domu jest wyśmienite - przekonywał Arkadiusz Michalski, jeden z członków Bractwa. - Owszem, jego przygotowanie wymaga trochę pracy, ale za to, kto raz go spróbuje, na pewno nie będzie już więcej sięgał po to piwo ze sklepu.
Chociaż proces warzenia piwa, jak opowiadali przedstawiciele Bractwa Piwnego, jest dosyć skomplikowany istnieje obecnie możliwość, by wykorzystując dostępne już na rynku półprodukty znacznie go ułatwić. Tak jak łatwiej ugotować zupę mając kostkę rosołową, tak warzyć piwo można wykorzystując gotowy ekstrakt słodowy.
- Proces przygotowania słodu jest skomplikowany i wymaga już pewnego doświadczenia - powiedział nam Arkadiusz Michalski. - Mając już jednak gotowy ekstrakt, łatwo przyrządzić piwo. Wystarczy go rozpuścić w wodzie i pogotować około godziny. Potem trzeba dołożyć chmiel i dalej gotować. Substancje aromatyczne dodajemy pod koniec gotowania, smakowe na początku. Na przykład jeżeli dodamy imbiru od razu, to będziemy mieć piwo o smaku imbirowym, jeżeli dołożymy go później, nasze piwo będzie miało tylko imbirowy zapach.
Przegotowaną wodę ze słodem i chmielem należy przelać do butelek, do których trzeba dodać drożdży i zostawić piwo na 5 dni. Potem wystarczy wsypać trochę cukru, by napój się naturalnie nagazował.
- Potem wystarczy odstawić piwo na kilka tygodni, najlepiej nawet kilka miesięcy i można się cieszyć przyrządzonym przez siebie piwem - dodaje przedstawiciel Bractwa.(...)
Dziennik Zachodni

Irena Bazan