Miodowy smak piwa nagrodzony medalem
Tytuł Piwa Roku dostaje ten złocisty napój, który otrzyma największą liczbę punktów podczas konsumenckich konkursów piwa odbywających się w ciągu roku.
- W ubiegłym roku odbyły się cztery konkursy i trzy razy wygrywało piwo Ciechan Miodowe - mówi Marek Suliga, Wielki Mistrz Bractwa Piwnego. - Konkurs organizujemy po to, by pomóc w promocji piw z charakterem. Polski rynek w 95 procentach należy do czterech koncernów, które produkują piwa bez kręgosłupa smakowego. Nie są ani słodkie, ani gorzkie więc trudno się nimi delektować.
Na produkcję Ciechana Miodowego poszło w ubiegłym roku 450 ton miodu. Piwo sprzedaje się najlepiej w Warszawie i Łodzi.
- Niemcy już dwukrotnie chcieli odkupić całą moja produkcję. To świadczy o jakości Ciechana Miodwego - mówi Marek Jakubiak, prezes browaru Ciechan. - Zresztą piwo miodowe pito już w Starożytnym Egipcie. Mmieli do tego prawo tylko władcy.
fot. Grzegorz Gałasiński
Agnieszka Magnuszewska, dzienniklodzki.pl