Mini browary w Czechach (cz.I)
19.08.2005
Udział w dniu otwartym browaru Nachod – czyli Dniu z Primatorem, zwiedzanie kilku mini browarów w Pradze i okolicach oraz prezentacja piw polskich to w największym skrócie program pobytu sześcioosobowej delegacji Bractwa Piwnego w wyprawie do Czech. Wycieczka odbyła się w dniach 21 – 24 maja. Naszymi gospodarzami, przewodnikami i opiekunami byli członkowie czeskiej organizacji konsumenckiej – Stowarzyszenia Przyjaciół Piwa. Poniżej prezentujemy pierwszą część artykułu dotyczącego mini browarów restauracyjnych w Pradze i nie tylko.
Pivovar Dětenice
Pierwszym małym zakładem piwowarskim, w jakim zatrzymaliśmy się w drodze z Nachodu do Pragi, był ZĂMECKĂť PIVOVAR (Browar Zamkowy) w miejscowości DÄ›tenice. Kompleks bordowych budynków składa się z zamku, browaru i średniowiecznej karczmy, która stanowi główną atrakcję tego gastronomiczno-turystycznego zespołu. Rozjaśnione jedynie skromnym światłem świec, wyposażone w kamienno-drewniane stoły sale, na ścianach skóry i uchwyty pochodni, pod sufitem akcesoria rolnicze i gospodarcze, a także klatki pełne czaszek – to wszystko składa się na niepowtarzalna atmosferę miejsca. Całości dopełniają wielkie paleniska, na których pieką się zamawiane przez gości potrawy, słoma na podłodze i personel w strojach nawiązujących do stylistyki epoki. Rolą obsługi średniowiecznej karczmy jest nie tylko podawanie jadła i napitku, ale również obrażanie i denerwowanie turystów – stąd kelnerki starają się być jak najbardziej opryskliwe.
Ciekawostką jest sposób serwowania posiłków. Jedynymi sztućcami, jakie dostała nasza grupa, były noże do krojenia kilku małych bochenków chleba. Poza tym – zestaw pieczonych kurczaków, szaszłyków, opiekanych plastrów szynki, kolb kukurydzy i owoców należy jeść rękoma. Do dyspozycji gości na stołach stawiane są misy z woda z plasterkiem cytryny. Woda służy oczywiście do mycia rąk, a cytryna ułatwia pozbycie się tłuszczu.
Browar Zamkowy DÄ›tenice warzy dwa gatunki piwa: ÄŤernĂ© i svÄ›tlĂ©. Możliwe jest jednak zamówienie mieszanki obu tych typów, czyli piwa rzezanego. Piwo jasne w średniowiecznej karczmie kosztuje 29 koron czeskich, rzezane – 32 korony, a ciemne – 35 koron. Podane ceny dotyczą kufli półlitrowych.
Cały kompleks zamku, browaru i karczmy jest udostępniany turystom. Na miejscu można zapoznać się ze starymi – ręcznymi technologiami wyrobu piwa – tradycje piwowarskie w tym miejscu datowane są na rok 1307. Małe muzeum piwowarstwa czynne jest codziennie, zwiedzanie rozpoczyna się o pełnych godzinach. W weekendy natomiast na terenie zamku odbywają się okolicznościowe koncerty i występy. W średniowiecznej karczmie zaś obejrzeć można pokazy walk rycerskich, tańce na stołach spotkać żebraków i posłuchać muzyki na żywo.
Szczegółowe informacje dotyczące Browaru Zamkowego DÄ›tenice znajdują się pod adresem: www.detenice.cz.
PivovarskĂ˝ dvĹŻr
Kolejnym mini browarem, jaki odwiedziliśmy poza Pragą, był PivovarskĂ˝ dvĹŻr w miejscowości Chyne. Jest to browar założony w 1992 roku, na terenie dawnego gospodarstwa rolnego. Browar wykorzystuje jedno skrzydło dawnych zabudowań, konkretnie - oborę. Kadzie warzelne znajdują się w honorowym miejscu części restauracyjnej, w piwnicach mieści się dalsza aparatura browaru, przede wszystkim leżakownia. Z tanków właśnie piwo pompowane jest bezpośrednio do nalewaków w bufecie restauracji. Pół litra piwa kosztuje 39 koron. Poza tym piwa warzone w Chyne rozlewane są do półtora litrowych plastikowych butelek i tylko w takiej formie można kupować je na wynos.
PivovarskĂ˝ dvĹŻr w stałej ofercie ma trzy gatunki piwa:
- jasną „dziesiątkę” – piwo dobrze wysycone dwutlenkiem węgla, lekko chmielone i pachnące drożdżami;
- półciemną „dwunastkę”, do warzenia której użyto osiemdziesięciu procent słodu pilzneńskiego i dwudziestu procent karmelowego;
- ciemną „czternastkę” warzoną z czterech rodzajów słodu: pilzneńskiego, bawarskiego, karmelowego i barwiącego.
Oprócz tego warzone są piwa specjalne. W czasie naszego pobytu w Chyne dostępna była kukurydziana „dwunastka”. Procentowy stosunek kukurydzy do słodu w tym piwie wynosi 60 do 40. Otrzymany z takich surowców produkt charakteryzuje się miedzy innymi dużo mniejszą zawartością dwutlenku węgla. Piwowar z browaru Chyne, Tomasz Mikulica, wyjaśnił, że piwa okazjonalne warzone są między innymi na święta i przy wszelkich innych okazjach związanych z browarem lub regionem.
PivovarskĂ˝ dvĹŻr warzy około ośmiuset hektolitrów piwa rocznie. Każda warka to dziesięć hektolitrów. Piwa z Chyne są niefiltrowane i niepasteryzowane.
Jedną z atrakcji części restauracyjnej jest ptak gwarek, który między jednym przeciągłym gwizdem, a drugim zniechęca gości do picia piwa – albo wręcz przeciwnie – zachwala jego walory.
Informacje o browarze dostępne są pod adresem: www.pivovarskydvur.cz.
Staropramen
Praskiego browaru Staropramen przedstawiać nie trzeba. Jest to wielki zakład przemysłowy, drugi co do wielkości w Republice Czeskiej. Na szczególną uwagę zasługuje jeden z firmowych lokali browaru Staropramen - Restaurace Na verandách – Hospoda. Restauracja i bar piwny usytuowane są w kompleksie budynków browaru. Najemcą lokalu jest Bohumil Pavlik. W gospodzie Na verandách dostępne są wszystkie piwa browaru Staropramen: STAROPRAMEN - LeżĂˇk, Granát, SvÄ›tlĂ˝, ÄŚernĂ˝ oraz piwa specjalne: Velvet i Kelt. Poza tym w karcie piw znajdują się także Stella Artois, Hoegaarden, Leffe Blonde i Belle-vue Kriek.
Jednak to nie wymienione wyżej piwa przyciągają do restauracji Na verandách tłumy turystów, w tym także nas – członków Bractwa piwnego. Specjalnie na potrzeby tego właśnie lokalu browar Staropramen warzy piwo niepasteryzowane i niefiltrowane: Staropramen Kvasničák. Piwo to nie jest dostępne w żadnym innym lokalu.
Informacje o browarze i gospodzie Na verandách dostępne są pod adresem: www.pivovary-staropramen.cz.
Pierwszym małym zakładem piwowarskim, w jakim zatrzymaliśmy się w drodze z Nachodu do Pragi, był ZĂMECKĂť PIVOVAR (Browar Zamkowy) w miejscowości DÄ›tenice. Kompleks bordowych budynków składa się z zamku, browaru i średniowiecznej karczmy, która stanowi główną atrakcję tego gastronomiczno-turystycznego zespołu. Rozjaśnione jedynie skromnym światłem świec, wyposażone w kamienno-drewniane stoły sale, na ścianach skóry i uchwyty pochodni, pod sufitem akcesoria rolnicze i gospodarcze, a także klatki pełne czaszek – to wszystko składa się na niepowtarzalna atmosferę miejsca. Całości dopełniają wielkie paleniska, na których pieką się zamawiane przez gości potrawy, słoma na podłodze i personel w strojach nawiązujących do stylistyki epoki. Rolą obsługi średniowiecznej karczmy jest nie tylko podawanie jadła i napitku, ale również obrażanie i denerwowanie turystów – stąd kelnerki starają się być jak najbardziej opryskliwe.
Ciekawostką jest sposób serwowania posiłków. Jedynymi sztućcami, jakie dostała nasza grupa, były noże do krojenia kilku małych bochenków chleba. Poza tym – zestaw pieczonych kurczaków, szaszłyków, opiekanych plastrów szynki, kolb kukurydzy i owoców należy jeść rękoma. Do dyspozycji gości na stołach stawiane są misy z woda z plasterkiem cytryny. Woda służy oczywiście do mycia rąk, a cytryna ułatwia pozbycie się tłuszczu.
Browar Zamkowy DÄ›tenice warzy dwa gatunki piwa: ÄŤernĂ© i svÄ›tlĂ©. Możliwe jest jednak zamówienie mieszanki obu tych typów, czyli piwa rzezanego. Piwo jasne w średniowiecznej karczmie kosztuje 29 koron czeskich, rzezane – 32 korony, a ciemne – 35 koron. Podane ceny dotyczą kufli półlitrowych.
Cały kompleks zamku, browaru i karczmy jest udostępniany turystom. Na miejscu można zapoznać się ze starymi – ręcznymi technologiami wyrobu piwa – tradycje piwowarskie w tym miejscu datowane są na rok 1307. Małe muzeum piwowarstwa czynne jest codziennie, zwiedzanie rozpoczyna się o pełnych godzinach. W weekendy natomiast na terenie zamku odbywają się okolicznościowe koncerty i występy. W średniowiecznej karczmie zaś obejrzeć można pokazy walk rycerskich, tańce na stołach spotkać żebraków i posłuchać muzyki na żywo.
Szczegółowe informacje dotyczące Browaru Zamkowego DÄ›tenice znajdują się pod adresem: www.detenice.cz.
PivovarskĂ˝ dvĹŻr
Kolejnym mini browarem, jaki odwiedziliśmy poza Pragą, był PivovarskĂ˝ dvĹŻr w miejscowości Chyne. Jest to browar założony w 1992 roku, na terenie dawnego gospodarstwa rolnego. Browar wykorzystuje jedno skrzydło dawnych zabudowań, konkretnie - oborę. Kadzie warzelne znajdują się w honorowym miejscu części restauracyjnej, w piwnicach mieści się dalsza aparatura browaru, przede wszystkim leżakownia. Z tanków właśnie piwo pompowane jest bezpośrednio do nalewaków w bufecie restauracji. Pół litra piwa kosztuje 39 koron. Poza tym piwa warzone w Chyne rozlewane są do półtora litrowych plastikowych butelek i tylko w takiej formie można kupować je na wynos.
PivovarskĂ˝ dvĹŻr w stałej ofercie ma trzy gatunki piwa:
- jasną „dziesiątkę” – piwo dobrze wysycone dwutlenkiem węgla, lekko chmielone i pachnące drożdżami;
- półciemną „dwunastkę”, do warzenia której użyto osiemdziesięciu procent słodu pilzneńskiego i dwudziestu procent karmelowego;
- ciemną „czternastkę” warzoną z czterech rodzajów słodu: pilzneńskiego, bawarskiego, karmelowego i barwiącego.
Oprócz tego warzone są piwa specjalne. W czasie naszego pobytu w Chyne dostępna była kukurydziana „dwunastka”. Procentowy stosunek kukurydzy do słodu w tym piwie wynosi 60 do 40. Otrzymany z takich surowców produkt charakteryzuje się miedzy innymi dużo mniejszą zawartością dwutlenku węgla. Piwowar z browaru Chyne, Tomasz Mikulica, wyjaśnił, że piwa okazjonalne warzone są między innymi na święta i przy wszelkich innych okazjach związanych z browarem lub regionem.
PivovarskĂ˝ dvĹŻr warzy około ośmiuset hektolitrów piwa rocznie. Każda warka to dziesięć hektolitrów. Piwa z Chyne są niefiltrowane i niepasteryzowane.
Jedną z atrakcji części restauracyjnej jest ptak gwarek, który między jednym przeciągłym gwizdem, a drugim zniechęca gości do picia piwa – albo wręcz przeciwnie – zachwala jego walory.
Informacje o browarze dostępne są pod adresem: www.pivovarskydvur.cz.
Staropramen
Praskiego browaru Staropramen przedstawiać nie trzeba. Jest to wielki zakład przemysłowy, drugi co do wielkości w Republice Czeskiej. Na szczególną uwagę zasługuje jeden z firmowych lokali browaru Staropramen - Restaurace Na verandách – Hospoda. Restauracja i bar piwny usytuowane są w kompleksie budynków browaru. Najemcą lokalu jest Bohumil Pavlik. W gospodzie Na verandách dostępne są wszystkie piwa browaru Staropramen: STAROPRAMEN - LeżĂˇk, Granát, SvÄ›tlĂ˝, ÄŚernĂ˝ oraz piwa specjalne: Velvet i Kelt. Poza tym w karcie piw znajdują się także Stella Artois, Hoegaarden, Leffe Blonde i Belle-vue Kriek.
Jednak to nie wymienione wyżej piwa przyciągają do restauracji Na verandách tłumy turystów, w tym także nas – członków Bractwa piwnego. Specjalnie na potrzeby tego właśnie lokalu browar Staropramen warzy piwo niepasteryzowane i niefiltrowane: Staropramen Kvasničák. Piwo to nie jest dostępne w żadnym innym lokalu.
Informacje o browarze i gospodzie Na verandách dostępne są pod adresem: www.pivovary-staropramen.cz.
Bractwo Piwne