Mikrobrowar restauracyjny Oslo
Otwarty jest on: poniedziałek-piątek od godziny 15.00 do 1.00, a sobotę 12.00-1.00.
Tuż po wejściu trzeba pokonać kilka stopni by znaleźć się w piwnym raju.
Po środku usytuowano długi bar w kształcie prostokąta, dostępny tylko z jego trzech stron. Na barze, w tylnej jego części, na grubej miedzianej rurze, liczne krany-nalewaki. Po prawej stronie pomieszczenia, za szklaną witryną widnieją dwie kadzie. Jest to warzelnia. Obserwując to zamknięte pomieszczenie odnosi się wrażenie, że właśnie przed chwilą opuścił je piwowar, który zaraz wróci. Pod ścianami wąskie stoliki ledwo mieszczące 4 do 6-ciu osób. Na ścianach liczne reklamy piwa.
Pomieszczenia piwniczne zaadoptowano, zgodnie z rozsądkiem, na leżakownię i toalety.
Ofertę tego mikrobrowaru stanowią:
Oslo Pils
Alkohol: 4,5% obj.
Styl: bohemski za wzór posłużył Budweiser z Budziejowic
Fermentacja: dolna (lager/pils)
Barwa: słomkowa
Słody: plzneńskie
Chmiel aromatyczny: Saaz (Czechy-Žatec), Perle (Niemcy)
Chmiel goryczkowy: Nugget (USA)
Filtrowane: tak
W smaku wyczuwalna chmielowa goryczka. Słaba słodowość. Zapach słodu i chmielu stonowany.
Steamer
Alkohol: 4,5% obj.
Styl:
Fermentacja: górna (real ale)
Barwa: kolor jasno bursztynowy
Słody: Kristall, monachijski i czekoladowy
Chmiel aromatyczny: Goldings (Wielka Brytania-hrabstwo Kent), Liberty (USA) i Cascade (USA-Yakima Valley stan Waszyngton)
Chmiel goryczkowy: Nugget (USA)
Filtrowane: tak
Dość słodowe z nutami karmelu. Aromat goryczkowy tonuje wyczuwalna lekka kwaskowość prawdopodobnie od ciemnych słodów. Cytrusowokorzenny aromat potwierdza użycie chmielu Cascade. Zapach słodowy.
Porter
Alkohol: 4,5% obj.
Styl: Real Ale
Fermentacja: górna (real ale)
Barwa: intensywnie ciemna
Słody: Kristall, czekoladowy i palone
Chmiel aromatyczny: Cascade (USA)
Chmiel goryczkowy: Mye Nugget (USA)
Filtrowane: nie
Silne słodowy aromat przechodzi w karmelowy. Goryczka stonowana. Dominuje zapach karmelu. W tle korzenny.
IPA (India Pale Ale)
Alkohol: <6% obj
Styl: Real Ale
Fermentacja: górna (real ale)
Barwa: jasno bursztynowa-wpadająca w odcień miedzi
Słody: Maris Otter Pale i Kristall
Chmiel aromatyczny: Cascade (USA) i Goldings (Wielka Brytania),
Chmiel goryczkowy: Nugget (USA)
Filtrowane: nie
Dobrze odzwierciedla swój gatunek. Dobrze wyczuwalna chmielowa goryczka z subtelną słodowością. Chmielowy aromat dopełnia, właściwe gatunkowi, słabe nasycenie CO2.
Stout
Alkohol: <6% obj
Styl: Angielski/Irlandzki
Fermentacja: górna (ale)
Barwa: ciemna zbliżona do koloru kawy
Słody: Kristall i palone i prażona pszenica
Chmiel aromatyczny: Goldings (Wielka Brytania),
Chmiel goryczkowy: Nugget (USA)
Filtrowane: nie
W smakowitości mieszają się nuty kawy, słodu i karmelu. Ta pierwsza najintensywniej. Goryczka stonowana. Subtelny zapach słodowochmielowy. Wszystkie te cechy najbardziej sugerują, że jest to styl ,,sweet stouts”.
Amber X
Alkohol: <6% obj
Styl: Ale
Fermentacja: górna (real ale)
Barwa: ciemnobursztynowa
Słody: karmelowe i ciemne
Chmiel aromatyczny: Cascade (USA)
Chmiel goryczkowy: Nugget (USA)
Filtrowane: nie
Stonowana goryczka miesza się ze słodowością. W tle nuty karmelu. Zapach intensywnie słodowy z aromatem chmielu.
Dane surowcowe bez większych problemów uzyskałem od pracownika mikrobrowaru. I nie jest to w Norwegii traktowane jako ujawnianie tajemnicy służbowej. Na wielu oryginalniejszych piwach, takie dane, w mniejszym lub większym stopniu, są wypisywane na kontretykietach.
Browar w swojej ofercie, sezonowo serwuje jasne piwo w stylu niemieckim (helles/Export) i klasyczne, Bożonarodzeniowe Juleøl (6% alk. obj).
Jak w każdym szanującym się mikrobrowarze, z szerokim wachlarzem piw w swojej ofercie, przygotowano zestaw serwowanych w danym dniu piw. Piwa podaje się go jednocześnie w kilku niewielkich szklankach. Można zatem skosztować każdego piwa, by potem dokonać właściwego dla siebie wyboru.
OSLO MIKRO BRYGGERI jak i cały norweski, piwny rynek silnie zapatrzony jest na wyspy brytyjskie. Sąsiedztwo jest dostatecznie wyczuwalne. Piwa te są lekko nasycone CO2 co utwierdza mnie w tym przekonaniu. Nasycenie takie doskonale odpowiada stylowi ,,real ale”. Nie można mieć też i o to do właścicieli pretensji.
Warto odwiedzić, będąc w stolicy Norwegii, ten piwny zakątek by choć przez chwilę poobcować z ,,norweskim” stylem piwnym.
Piwu Cześć
Marek Suliga