Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Małe browary: razem raźniej

19.06.2007

Dziś w Olsztynie małe i średnie browary, producenci komponentów oraz naukowcy i samorządowcy utworzą klaster browarów regionalnych - donosi "Rzeczpospolita". Wspólnie i za pieniądze z Unii chcą walczyć z konkurencją gigantów.

W ciągu ostatnich czterech lat dziesięć lokalnych browarów przestało istnieć. Nie warzą już piwa m.in. w browarze w Bojanowie, Olsztynie (Jurand), Częstochowie (Kmicic), Suwałkach, Lwówku Śląskim.

12 browarów tworzących klaster stawia na oryginalne, własne receptury i technologie. Klaster tworzą między innymi browar Krajan, Browar Jagiełło, browar w Jabłonowie, browar Bierhallebrowar Amber.

W olsztyńskim klastrze oprócz browarów są też firmy dostarczające branży półprodukty: m.in. producent słodu (Global Malt Bydgoszcz), drożdży (Fermentis Division of S.I. Lesaffre Warszawa), butelek (Rexam Szkło Wyszków SA). Jest także olsztyńska firma PCNet, która zadba o informatyczną stronę projektów.

Innowacyjność i wysoki poziom marketingu mają zapewnić klastrowi dwie uczelnie - Uniwersytet Jagielloński (Wydział Marketingu) oraz Warmińsko-Mazurski (Wydział Nauki o Żywności).

Jak się dowiedziała "Rz", browary skupione w klastrze chcą uruchomić produkcję ponadregionalnego niepasteryzowanego piwa o wspólnej nazwie i marce, rozpoznawalnego w każdym regionie Polski.

Grzegorz Gacki, Polska.pl