Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Leją w bezzwrotne

19.09.2003

INWESTYCJE. W puszkach - na początku grudnia.W grudziądzkim Browarze ruszyła produkcja piwa w butelkach bezzwrotnych, a na przełomie listopada i grudnia uruchomiona zostanie nowoczesna linia puszkowa.
Ponad 7 mln butelek piwa "Rotmistrz" i "Kunter" sprzedał Browar Grudziądz od chwili rozpoczęcia warzenia piwa w styczniu tego roku. Pierwszy transport grudziądzkiego piwa z odrodzonego Browaru, pojechał na Dolny Śląsk w lutym br. Do końca stycznia w Browarze pracowało 50 osób, a teraz załoga liczy już ponad 70 osób. Przewiduje się, że z pracownikami sezonowymi załoga może liczyć - zwłaszcza latem - do 100 osób.
Tylko krajowi dostawcy
Dotychczas produkowane tu było piwo "Kunter" i "Rotmistrz" 0,33 i 0,5 l w butelkach zwrotnych. Rynek domaga się jednak także piwa w butelkach bezzwrotnych i puszkach. Już została zakupiona maszyna do pakowania szkła bezzwrotnego, polskiego producenta - Prospomasz (Browar Grudziądz preferuje krajowych dostawców) o wydajności 3.000 butelek na godzinę. - Według naszych szacunków, nasz udział w sprzedaży piwa w rejonie grudziądzkim sięga 20 procent. Po umocnieniu się na rynku zamierzamy poszerzać gamę naszych produktów, odpowiadając na sygnały klientów. W jednorazowych butelkach 0,5- litrowych sprzedawać będziemy piwo "Kunter" klasy Premium, adresowane do najbardziej wybrednych smakoszy - objaśnia dyrektor ds. marketingu i sprzedaży Zbigniew Suhak - piwo to będzie miało ekstrakt 12,1 procent oraz 6,2 procenty alkoholu. Także "Rotmistrz", ale tańszy, pojawi się w butelkach bezzwrotnych. Linię puszkową uruchomimy natomiast na przełomie listopada i grudnia tego roku.
Jak wiemy, w trakcie warzenia jest piwo mocne "Hubal" o ekstrakcie 16,5 proc i zawartości alkoholu 8,1 proc., które pojawi się na rynku w październiku.
Inwestują i oszczędzają
Nakłady na modernizację Browaru sięgają już 7 mln. zł. Ostatnio, aby uniezależnić się od zewnętrznych dostaw energii, właściciele wydali 500.000 zł na własną, nowoczesną kotłownię parową o wydajności technologicznej 3.000 kg pary na godzinę i mocy 2 megawatów. Kupili oczywiście kocioł polskiej firmy FACO, z nowoczesnym palnikiem gazowym. Browar zaoszczędzi dzięki temu 30 proc. energii i będzie mógł pracować także w czasie wakacji. Przedtem, przez kilkadziesiąt lat, produkcję piwa w browarze wstrzymywano latem na 2-3 tygodnie z powodu przerwy w dostawie energii cieplnej.
Grudziądzki Browar należy do klasy browarów średnich. Obecnie załoga pracuje na dwie zmiany, a miesięcznie warzy się 600.000 l. piwa. Browar ma maksymalną zdolność produkcyjną 200.000 hektolitrów rocznie, a w czasach istnienia poprzedniego browaru, produkował on w najlepszych czasach do 140.000 hl rocznie.

Gazeta Pomorska

Maryla Rzeszut