Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Koszalin. Warzenie piwa w Kowalu

21.08.2008
Koszalin. Warzenie piwa w Kowalu Koszalin. Warzenie piwa w Kowalu

W pierwszym koszalińskim minibrowarze "Kowal” rozpoczęło się warzenie piwa. Powstałe w ten sposób piwo składać się będzie wyłącznie z naturalnych składników: wody, słodu, chmielu i drożdży.

- Warząc piwo, kierujemy się najstarszą na świecie obowiązującą do czasów obecnych normą prawną dotyczącą żywności tzw. "Bayrisches Reinheitsgebot” 

- Bawarskim Prawem Czystości. Prawo to zabraniało zmiany w recepturze i odejścia od naturalnych składników - opowiada Marian Łukaszczyk, przedstawiciel firmy Kaspar Schulz w Polsce. - Dlatego nasze piwo jest naturalne, niepasteryzowane, niefiltrowane i naturalnie mętne - dodaje.

Piwowarzy "Kowala” przeszli specjalne szkolenia w Bambergu, w Bawarii. Minibrowar zostanie otwarty na przełomie września i października.
 

Głos Koszaliński 24.pl