Koreb wypływa
23.09.2005
1 października po raz pierwszy oficjalnie zaprezentowane zostaną piwa z Browaru Rodzinnego Koreb. Browar powstał w Łasku w województwie łódzkim. Łaski browar uwarzył trzy rodzaje piw, które w tej chwili leżakują i czekają na rozlew.
Browar Rodzinny Koreb w Łasku powstał na bazie istniejącej od 1989 rozlewni piwa Piwomar. Prowadzą go Marzena i Marek oraz Jarosław Kaczorowscy. Pierwsze trzy leżakujące obecnie warki to piwa: Mocne 14,1 Blg – 7% alk., Regionalne 12,1 Blg – 6,2 % alk. oraz Relax 10,1 Blg – 5,5% alk. Jak tłumaczą właściciele browaru - nazwy poszczególnych gatunków mogą się jeszcze zmienić.
Przygotowania do uruchomienia produkcji w łaskim browarze trwały całe lato. Browar Koreb bazuje na własnym ujęciu wody, wykorzystuje chmiel lubelski i krajowy słód. Piwowarem jest Andrzej Capik, przez lata związany z browarem Okocimia w Brzesku. Piwa rozlewane będą do butelek, przede wszystkim o pojemności 0,33 l (tak zwanych bączków) oraz do KEG-ów. Przed oficjalnym zaprezentowaniem nowego produktu przygotowywana jest jego oprawa – etykiety, parasole i emblematy na rollbarze.
Nazwa Koreb jest nawiązaniem do herbu Łasku, który przedstawia korab, czyli łódź z kolumną i głowami lwów. Uruchomienie własnego browaru od lat było marzeniem rodziny Kaczorowskich. Piwo warzone w Łasku ma trafiać przede wszystkim na rynek lokalny, dystrybuowane będzie w dużej mierze przez sieć hurtowni, z którymi współpracowała rozlewnia Piwomar.
Łaski browar odwiedzili członkowie Kręgu Łódzkiego Bractwa Piwnego – Grzegorz Stężała i Adam Kuźmicki. Marek i Jarosław Kaczorowscy przyjęli nas bardzo życzliwie, za co serdecznie dziękujemy. Bractwo Piwne zostało też zaproszone na mistrzostwa samochodów terenowych „Wydmy Łaskie” w pobliskiej Rokitnicy, gdzie po raz pierwszy publicznie zaprezentowane zostanie piwo z Browaru Rodzinnego Koreb. Premiera piwa będzie miała miejsce 1 października 2005 roku.
Przygotowania do uruchomienia produkcji w łaskim browarze trwały całe lato. Browar Koreb bazuje na własnym ujęciu wody, wykorzystuje chmiel lubelski i krajowy słód. Piwowarem jest Andrzej Capik, przez lata związany z browarem Okocimia w Brzesku. Piwa rozlewane będą do butelek, przede wszystkim o pojemności 0,33 l (tak zwanych bączków) oraz do KEG-ów. Przed oficjalnym zaprezentowaniem nowego produktu przygotowywana jest jego oprawa – etykiety, parasole i emblematy na rollbarze.
Nazwa Koreb jest nawiązaniem do herbu Łasku, który przedstawia korab, czyli łódź z kolumną i głowami lwów. Uruchomienie własnego browaru od lat było marzeniem rodziny Kaczorowskich. Piwo warzone w Łasku ma trafiać przede wszystkim na rynek lokalny, dystrybuowane będzie w dużej mierze przez sieć hurtowni, z którymi współpracowała rozlewnia Piwomar.
Łaski browar odwiedzili członkowie Kręgu Łódzkiego Bractwa Piwnego – Grzegorz Stężała i Adam Kuźmicki. Marek i Jarosław Kaczorowscy przyjęli nas bardzo życzliwie, za co serdecznie dziękujemy. Bractwo Piwne zostało też zaproszone na mistrzostwa samochodów terenowych „Wydmy Łaskie” w pobliskiej Rokitnicy, gdzie po raz pierwszy publicznie zaprezentowane zostanie piwo z Browaru Rodzinnego Koreb. Premiera piwa będzie miała miejsce 1 października 2005 roku.
Krąg Łódzki