Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Klasyka i eksperymenty

12.07.2006

Borys Banasiak i Piotr Kucharski, członkowie Bractwa Piwnego, są współautorami publikacji dla domowych piwowarów. "Znakomite Piwa - Sprawdzone Receptury" to najnowsza publikacja firmy Browamator. Wcześniej prezentowaliśmy przemyślenia Borysa Banasiaka dotyczące piwowarstwa domowego – teraz pora na garść refleksji Piotra Kucharskiego.
O możliwości warzenia piwa w domu dowiedziałem się od członka Bractwa Piwnego Borysa Banasiaka, który już wcześniej opisał swoje warzelnicze doświadczenia. Pomysł bardzo mi się spodobał i nieługo później rozpakowywałem już zestaw startowy produkcji Browamatora. Zacząłem jak
wiele innych osób, od nachmielonych ekstraktów słodowych, czyli tzw. "gotowców". Wtedy piwo to nie wydawało mi się wybitne, ale zyskiwało z czasem. Do dziś mam jeszcze 2 butelki z pierwszej warki, uwarzonej ponad 2 lata temu, i sądzę, że są wyśmienite! Później stopniowo poprawiałem
swoje zdolności, przechodząc najpierw do samodzielnego chmielenia ekstraktów, a następnie do pełnego zacierania ze słodów.

Obecnie mam na koncie 29 warek o średniej pojemności około 13 litrów. Specjalizuję się w szerokiej gamie piw brytyjskich i belgijskich górnej fermentacji. Nie tylko najlepiej mi wychodzą, ale i należą do moich ulubionych, więc taki wybór był dość naturalny.

Do zbioru receptur Browamatora przygotowałem następujące przepisy:
- Belgian Blond Strong Ale (w typie Leffe Blond);
- Belgian Witbier (w typie Hoegaarden)
- Bitter (klasyczny angielski bitter);
- Old Ale (zapomniany agielski styl mocnego i ciemnego piwa górnej fermentacji);
- Stout Owsiany;
oraz dwa piwa eksperymentalne: żytnie oraz gryczane.

Warzenie piwa jest dla mnie świetnym hobby. To niesamowite obserwować jak z mętnej brei w ciągu całego procesu powstaje wreszcie piwo, nie ustępujące zresztą wyrobom przemysłowym, a często je nawet przewyższające. Bardzo przyjemnym uczuciem jest też słuchanie opinii zadowolonych degustatorów, są one najlepszą nagrodą za sporą w końcu
pracę włożoną w cały proces.

Piotr Kucharski, Bractwo Piwne