Kiper przy Browarnej
18.12.2003
Rys historyczny zakładu, najważniejsze produkty, ważne daty – tak zaczęło się spotkanie promocyjne w Browarze Kiper w Piotrkowie Trybunalskim. Rozmowy przy szklanicy piwa i kieliszku wina odbywały się przy intrasjowanym stole ozdobionym – poza motywem chmielu i jęczmienia – także wizerunkiem mężczyzny z kuflem, który od wielu lat stanowi jeden ze znaków rozpoznawczych piotrkowskiego browaru.
Spotkanie, które odbyło się 15 grudnia, przeznaczone było dla mediów i sympatyków Kipera, stąd wśród gości znalazło się kilku członków Bractwa Piwnego. Gospodarze oprowadzali przybyłych po terenie zakładu. Za jednym zamachem zwiedzić można było i browar i wytwórnie win, gdyż oba te przedsięwzięcia funkcjonują w ramach firmy Sulimar. Nacieszywszy oczy i podniebienia przyszła pora na dyskusje. Najważniejszy okazał się powód, dla którego załoga Kipera zaprosiła gości. Jest nim dyplom zdobyty na targach BrauBeviale w Norymberdze, największej związanej z browarnictwem imprezie targowej w Europie. Drugie miejsce w swojej grupie zajęło piwo Kiper Pilsner, przywieziony z Niemiec stosowny dyplom stał się znakomitym uzupełnieniem kolekcji nagród i medali eksponowanych w holu budynku biurowego browaru. Prezentując dowody sukcesów Kipera Ryszard Radzieńczak, główny technolog, nie krył dumy i wzruszenia. „Najważniejsze – mówił – że tak wysoko oceniono nas w Niemczech, kraju słynącego z piwa. Teraz jesteśmy już pewni, że nasz Kiper nie ustępuje europejskim browarom.”Browar Kiper funkcjonuje od trzech lat. W połowie roku dwutysięcznego powstała pierwsza warka piwa, decyzję o budowie zakładu piwowarskiego podjęto rok wcześniej. Przez poprzednie kilkanaście lat – od 1984 roku – firma Eugeniusza Lisowskiego i Henryka Supady zajmowała się rozlewem piwa. Do czasu uruchomienia własnego browaru rozlewnia dorobiła się już własnej sieci dystrybucji, przywiązała klientów do marki. Właśnie to przywiązanie z jednej strony, i dbałość o klienta, który musi otrzymać zawsze piwo jednako wysokiej jakości z drugiej, wpłynęło na decyzję o budowie browaru. Właściciele browaru Kiper chętnie odwołują się do piotrkowskich tradycji warzenia piwa, choć browar, który zwiedzaliśmy niedawno powstał zaledwie kilka lat temu. Jest jednak faktem, że ten młody stosunkowo zakład dba o dobrosąsiedzkie stosunki z resztą miasta. Wraz z uroczystością uruchomienia browaru Kiper do użytku oddana została także ulica Browarna.
Bractwo Piwne