KOCOUR znaczy Kocur
Tą metodą warzy również wiele z ponad 64 czeskich browarów restauracyjnych.
Od pewnego czasu na rynku czeskim pojawiły się piwa z browaru KOCOUR z Varnsdorf. Ten niewielki browar postanowił zająć się przede wszystkim piwami górnej fermentacji.
Logo tego browaru stanowi ciekawie skomponowany graficznie układ dwóch dużych liter: lustrzanego odbicia litery „P” i litery ”K” (Pivovar Kocour). Wynikiem tej ciekawej kompozycji jest kot, a właściwie kocur (kocour).
Oprócz klasycznego Weizena ocenić można Pale Ale, English Pale Ale, India Pale Ale i Svátečni Tokajskié.
Z tego zestawienia widać wyraźne zauroczenie się stylem Pale Ale.
Nie jest to dla mnie niczym dziwnym. To właśnie ten styl potrafi dostarczyć niezwykle bogatych doznań. Od kilku lat na całym świecie można zaobserwować swoisty renesans tej marki i jej pochodnych.
Honza Kocka, bo on to właśnie jest autorem tych wszystkich piw, od wielu już lat podejmował próby z górną fermentacją, i to z dobrym skutkiem.
A oto krótka charakterystyka tego stylu.
Pale Ale (blade Ale) oznacza piwo koloru jasno złotego do ciemnej miedzi. Przez niektórych angielskich browarników tym terminem określane są piwa typu Bitter wysokiej jakości.
India Pale Ale jest jakby najwyższym szczeblem stylu Real Ale.
Rodowód tego piwa sięga czasów Wielkiego Imperium Brytyjskiego. Chcąc zagwarantować stałe dostawy piwa do odległych koloni, piwowarzy mocno je chmielili, co z kolei miało uchronić dofermentowujące podczas podróży piwa przed infekcją. Były one również nieco mocniejsze.
Do jego warzenia, po dzień dzisiejszy, używa się wysoko zmineralizowanej wody.
Zapach: pełny, kwiatowy, cytrusowy z silnym aromatem chmielowym. Efekt ten się uzyskuje dzięki zastosowaniu takich chmieli aromatycznych jak Cascade i Amarillo, które to nadają niezwykle cytrusowy aromat. Ten ostatni dostarcza dodatkowo niezwykle silnej goryczki.
Smak: o subtelnym aromacie słodowym, z niewielką do wysokiej ilości estrów. Możliwy osad dostrzegany szczególnie podczas serwowania go w niskich temperaturach.
Charakterystyka:
Ekstrakt 12,5-17,5 ºPlato
Ekstrakt pozorny 3-4,5 ºPlato
Alkohol 4-6 % obj. / 5-7,5% wag.
Goryczka 40-65 EBC
Barwa 12-28 EBC
Styl ten zyskuje coraz większą rzeszę wielbicieli. Z całą pewnością eskalację charakteru tego stylu zawdzięczamy piwowarom ze Stanów Zjednoczonych. W wersji amerykańskiej styl ten nabrał jeszcze bardziej wyrazistego charakteru.
W znacznym stopniu, jest to efektem zastosowania klasycznych amerykańskich gatunków chmielu jak: Cascade i Amarillo i to w większych ilościach.
Renesans tego piwa jest dla mnie ewidentnym dowodem na pewną zmianę oczekiwań konsumenckich. Ci bardziej wyrafinowani konsumenci zaczynają poszukiwać głębszych doznań smakowych, a takie z całą pewnością daje goryczka chmielowa i aromat cytrusowo-chmielowy.
Fakt ten bezsprzecznie potwierdza również zdobycie w tym roku w Taborze w Czeskiej Republice tytułu EXTRA PIVNI PEČEŤ przez piwo Jubilejní ležák (extra hořký) z browaru KRUŠOVICE . W tym największym konkursie w Czechach o tytuły PIVNI PEČEŤ ubiegało się w tym roku w trzynastu kategoriach 290 piw z Czech i Słowacji. Choć piwo to nie ma tak intensywnego bukietu, to jego wysoka goryczka stanowi nie lada gratkę.
Browar w Varnsdorf, choć mały, znany jest już poza granicami Czeskiej Republiki. Powstał w 2008 roku w miasteczku liczącym zaledwie 16 tys. mieszkańców. Choć w jego ofercie nie brakuje klasycznych lagerów (ležák) to atrakcję z całą pewnością stanowią piwa górnej fermentacji.
Pale Ale – piwo o niezwykle silnej goryczce, co jest efektem zastosowania aż czterech rodzajów chmielu, w tym i amerykańskich. Nieco zbyt duża pienistość przy stosownym nasyceniu. Piwo niefiltrowane i niepasteryzowane z udziałem słodu żytniego. Zawartość alk. 4,9 % wag.
English Pale Ale – jasna barwa, niezwykle cytrusowy zapach i nieco łagodniejsza goryczka niż w poprzednim stylu. Choć goryczka ta jest oblepiająca (ściągająca) to nie pozostaje na dłużej. Stosowne nasycenie potwierdza wierność stylowi. Do jego warzenia, i tu ciekawostka, użyto słodów żytniego i pszenicznego oraz angielskich chmieli. Zawartość alk. 4,5 % wag.
India Pale Ale (14 Blg) – barwa ciemno bursztynowa z lekko słodowym charakterem. Wyczuwalne nuty karmelowe. Zapach subtelniejszy niż w poprzednim piwie. Nieco silniejsza goryczka i dłużej pozostająca. Delikatne nasycenie adekwatne stylowi. Warzeniu poddano tym przypadku słód plzneński i żytni.
Goryczkę piwo to zawdzięcza głównie amerykańskiemu gatunkowi chmielu Centenniel. Zawartość alk. 5,8 % wag.
Weizen - warzone zgodnie z tradycją na słodzie jęczmiennym i pszenicznym. Posiada niezwykle owocowy charakter, z nutami moreli i brzoskwini. Pełnia słodowości i stonowana goryczka dopełniają dzieła. Piękna i trwała piana stanowi przysłowiową kropkę nad „i”. Zawartość alk. 5,1 % wag.
Svátečni Tokajské – jest ono dowodem ciekawej improwizacji piwowarskiej. Warzone ze słodów jęczmiennych metodą dolnej fermentacji.
Pod koniec procesu warzenia dodawany jest ekstrakt tokajskiego wina, co nadaje piwu niezwykły charakter. Zawartość alk. 8 % wag.
Już sam skład surowcowy, różnorodność słodów i chmieli, przedstawia nam osobowość charakteru Honzy. Choć odnosi się wrażenie, że zmierza on w kierunku angielsko-amerykańskim, to dostrzega się zauroczenie piwowarstwem niemieckim. Co z kolei jest związane z bliskim położeniem przy granicy niemieckiej. Użycie słodów żytnich i pszenicznych w stylach: Pale Ale, English Pale Ale, India Pale Ale, jest swoistą innowacją.
W tym również dostrzegam zwiększoną pienistość, nie do końca zgodną z tymi stylami.
Browar w swojej ofercie posiada również Stouta, Scotch Ale i Rauchbiera.
Wszystkie produkty z browaru KOCOUR posiadają niezwykły aromat i bukiet zapachowy. Z całą pewnością można powiedzieć, iż posiadają one charakter i czuć w nich ducha piwowara.
Piwu cześć
Marek Suliga