Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

KARNAWAŁ U KIPERA

26.02.2004

Beczka prosto z linii rozlewniczej, firmowe szklanki prosto z kartonu, informacje o piwie i browarze prosto od piwowara – w takiej atmosferze członkowie i sympatycy Bractwa Piwnego spędzili ostatnią sobotę karnawału. Wizyta w Browarze Kiper w Piotrkowie Trybunalskim połączona została ze szkoleniem dla działu handlowego browaru.
Nowoczesny budynek browaru w sobotnie popołudnie zazwyczaj świeci pustkami. 21 lutego rozbrzmiewały w nim liczne głosy piwoszy z Kręgu Łódzkiego i Piotrkowskiego Bractwa Piwnego. Ponad dwudziestoosobową wycieczkę oprowadzał pan Ryszard Radzieńczak, główny technolog browaru. Dla większości z uczestników była to pierwsza wizyta w Kiperze, dla niektórych – w ogóle pierwszy kontakt z zakładem warzącym piwo. Tym większą radość uczestnikom wycieczki sprawiła degustacja piwa jasnego pełnego prosto z beczki, która to beczkę trzeba było najpierw przynieść z rozlewni, czyli końca linii produkcyjnej.
W czasie, kiedy większość członków Bractwa Piwnego zwiedzała browar, Marek Suliga prowadził szkolenie dla zatrudnionych w firmie handlowców. Przede wszystkim chodziło o zapoznanie kadry browaru z rzadziej spotykanymi na polskim rynku typami piwa, jak chociażby stouty czy piwa klasztorne. Szkolenie tego typu było kolejnym takim przedsięwzięciem Bractwa Piwnego. Od kilku miesięcy zainteresowane grupy i organizacje korzystają z usług i wiedzy Bractwa Piwnego, poznają niektóre typy piw, ich tradycję i historię.
Ostatnia sobota tegorocznego karnawału dla związanych z Bractwem Piwnym miłośników piwa była naprawdę udana. Za umożliwienie zwiedzenia Kipera serdeczne podziękowania należą się właścicielom zakładu, a przede wszystkim panu Ryszardowi Radzieńczakowi, niestrudzonemu w roli przewodnika po zakamarkach browaru.

Bractwo Piwne