Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Junga zdobędzie pola i browary

04.03.2005

Jeszcze tej wiosny na polskich plantacjach chmielu pojawią całkowicie wolne od chorób, odporne i wydajne, odmiany. Ich sadzonki już można oglądać w szklarniach puławskiego Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa.
Wśród czterech wyhodowanych w instytucie odmian, absolutnym hitem jest Junga: całkowicie nowa (tej wiosny po raz pierwszy trafi na plantacje) i spełniająca wszelkie wymagane
obecnie parametry jakościowe. Pierwsza partia, z zamówionych
jeszcze jesienią przez plantatorów 60 tysięcy chmielowych roślin, właśnie jest ukorzeniana. Jeśli pogoda będzie sprzyjająca, za miesiąc sadzonki będą mogły trafić
na pola.
- Dzięki programowi naukowemu, który prowadzimy od ubiegłego roku, a który będziemy kontynuować do 2007 roku, polskie plantacje chmielu zostaną gruntownie zrestrukturyzowane. Wymiana nasadzeń jest bardzo potrzebna,
bo większość z nich to stare, nawet 20-letnie uprawy,
obciążone wieloma chorobami, przez co także dające dużo
niższe zbiory - mówi dr Teresa Doroszewska, która kieruje
Zakładem Hodowli i-Uprawy Roślin Specjalnych IUNG.
Wysiłki naukowców instytutu powinni także docenić wielbiciele piwa. Wśród odmian chmielu, które przygotował
instytut są dwie aromatyczne z dużą zawartością olejków
eterycznych. To Lubelska i Sybilla. Magnum i właśnie
najnowsza Junga to dwie odmiany supergoryczkowe
- Poza najnowszą odmianą Junga, z której mam nadzieję powstanie doskonałe piwo, trzy pozostałe są dobrze znane zarówno rolnikom jak i właścicielom browarów. Niemal na
wszystkich polskich plantacjach chmielu rosną
wyhodowane u nas odmiany. Teraz zostały bardzo
istotnie udoskonalone - zdrowe i odporne rośliny będą lepszej jakości i dadzą większy plon - podkreśla dr
Doroszewska.
Dziennik Wschodni

Anna Nowak