Jesienne spotkania browarników w Płocku
04.10.2004
Browarnicy z całego kraju zjadą się 6 października do Płocka. Nie zabraknie sympozjów, wykładów oraz degustacji jasnego pełnego.
Już po raz XII producenci i smakosze tego szlachetnego trunku spotykają się jesienią. Tym razem wybrali Płock. Od 6 do 8 października będą dyskutować i wymieniać poglądy o najciekawszych oraz najnowocześniejszych urządzeniach i metodach produkcji piwa. Jak zapowiadają organizatorzy - producenci zaprezentują także ciekawostki, które klient już niedługo zobaczy w sklepach. Nowe butelki, puszki, opakowania plastikowe, które lada moment wejdą ławą na rynek.
Zapowiadany jest również otwarty konkurs piw, podczas którego nie zabraknie okazji do degustacji. Zgłoszono do niego ponad 30 gatunków, nie tylko z Polski, ale również m.in. z Czech. Piwa oceniane będą w czterech gatunkach: jasne lekkie, jasne pełne, jasne mocne i porter. Jury wybierze piwo najlepsze, ale - jak przyznaje Tadeusz Kuchciak z Politechniki Łódzkiej - z pewnością nie doskonałe.
- Piwo idealne powinno zdobyć w skali sto punktów. Najlepsze piwa europejskie osiągają 85 - 88 punktów - przyznaje. - Najlepsze to takie, na którym piana utrzymuje się jak najdłużej, ale co najmniej trzy minuty. Musi być przejrzyste. Barwa jest zależna od rodzaju piwa. W jasnym pełnym powinna być ona jasnosłomkowa, w porterach wiśniowa, a nawet w kolorze przypalonego karmelu. Piwo powinno być tak nasycone dwutlenkiem węgla, żeby przez cały czas po nalaniu do kufla uciekały z niego drobne bąbelki, a po skosztowaniu powinno lekko szczypać w język. Najtrudniej zbadać idealny smak, zapach i goryczkę chmielową. Każdemu z nas smakuje przecież co innego - dodaje.
Program spotkania - Dom Technika
6 października, środa
15.20 - 15.30 - otwarcie sympozjum
16.50 - 19.30 - sesja: nowe technologie produkcji
21.00 - 22.30 - spotkanie członków Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich
7 października, czwartek
12.00 - 17.00 - otwarty Konkurs Piw
9.00 - 18.50 - sesja
9.00 - 10.40 - higiena w produkcji i rozlewie piwa
11.10 - 13.20 - technologie i urządzenia
13.50 - 15.20 - ekologia, automatyka, energetyka
16.50 - 18.50 - kierunki rozwoju przemysłu piwowarskiego
20.30 - 24.00 - Gala Browarnicza - Restauracja Hotelu Starzyński
- otwarcie wystawy: Piwa Świata 2004
- wręczenie nagród i wyróżnień w konkursie piw
8 października, piątek
10.30 - 11.30 - zwiedzanie browaru w Sierpcu
Zapowiadany jest również otwarty konkurs piw, podczas którego nie zabraknie okazji do degustacji. Zgłoszono do niego ponad 30 gatunków, nie tylko z Polski, ale również m.in. z Czech. Piwa oceniane będą w czterech gatunkach: jasne lekkie, jasne pełne, jasne mocne i porter. Jury wybierze piwo najlepsze, ale - jak przyznaje Tadeusz Kuchciak z Politechniki Łódzkiej - z pewnością nie doskonałe.
- Piwo idealne powinno zdobyć w skali sto punktów. Najlepsze piwa europejskie osiągają 85 - 88 punktów - przyznaje. - Najlepsze to takie, na którym piana utrzymuje się jak najdłużej, ale co najmniej trzy minuty. Musi być przejrzyste. Barwa jest zależna od rodzaju piwa. W jasnym pełnym powinna być ona jasnosłomkowa, w porterach wiśniowa, a nawet w kolorze przypalonego karmelu. Piwo powinno być tak nasycone dwutlenkiem węgla, żeby przez cały czas po nalaniu do kufla uciekały z niego drobne bąbelki, a po skosztowaniu powinno lekko szczypać w język. Najtrudniej zbadać idealny smak, zapach i goryczkę chmielową. Każdemu z nas smakuje przecież co innego - dodaje.
Program spotkania - Dom Technika
6 października, środa
15.20 - 15.30 - otwarcie sympozjum
16.50 - 19.30 - sesja: nowe technologie produkcji
21.00 - 22.30 - spotkanie członków Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich
7 października, czwartek
12.00 - 17.00 - otwarty Konkurs Piw
9.00 - 18.50 - sesja
9.00 - 10.40 - higiena w produkcji i rozlewie piwa
11.10 - 13.20 - technologie i urządzenia
13.50 - 15.20 - ekologia, automatyka, energetyka
16.50 - 18.50 - kierunki rozwoju przemysłu piwowarskiego
20.30 - 24.00 - Gala Browarnicza - Restauracja Hotelu Starzyński
- otwarcie wystawy: Piwa Świata 2004
- wręczenie nagród i wyróżnień w konkursie piw
8 października, piątek
10.30 - 11.30 - zwiedzanie browaru w Sierpcu
Gazeta Wyborcza
seb