Jakie jest najlepsze polskie piwo?
12.11.2004
Lato dawno już za nami, a polskie browary zaczynają powoli podsumowywać swoje wyniki. Najbardziej zadowoleni muszą być piwowarzy z Tyskich Browarów Książęcych, ponieważ produkowane w nich piwo Tyskie jest wciąż trunkiem chmielowym nr l w Polsce.
Z danych rynkowych zebranych przez AC Nielsen wynika, że piwo Tyskie jest najpopularniejszą polską marką - jego udział w rynku wynosi 14,7%. Za nim na drugim miejscu znalazł się Żubr (8,6%), piwo podobnie jak Tyskie, produkowane wytwarzane przez Kompanię Piwowarską. Zwolennicy tyskiego trunku w całej Polsce podobnie jak jego producenci - górnośląscy piwowarzy są zdania, iż piwo swą popularność zawdzięcza wielowiekowej tradycji oraz niezwykłemu smakowi. Jak zmieniało się postrzeganie piwa przez Polaków pokazują najlepiej fakty i liczby. Ostatni raz wypiliśmy tyle samo wódki co piwa w 1998 roku. Od tego czasu poziom konsumpcji mocnych alkoholi w naszym kraju systematycznie się zmniejszał. Zwiększająca się liczba konsumentów miała również odzwierciedlenie w zmianach gustów konsumenckich. Przez wiele lat za najlepsze polskie piwo uznawany był Żywiec. Po okresie przemian ustrojowych, dzięki licznym inwestycjom, lokalne polskie marki dostały możliwość wypromowania się wśród szerokiej rzeszy piwoszy. Szansę najlepiej wykorzystało chyba piwo z Tyskich Browarów Książęcych.
Z badań przeprowadzonych w zeszłym roku przez niezależny instytut badawczy SMG/KRC wynika, iż ponad 1/3 Polaków uznała Tyskie za najlepsze polskie piwo. Niemal identyczny rezultat osiągnęło piwo żywieckie. Powtórzone w sierpniu tego roku badania potwierdziły prymat Tyskiego - 35,22% Polaków uznało Tyskie na najlepszy chmielowy trunek produkowany w naszym kraju. Drugi w kolejności Żywiec zdobył uznanie u 32,84% Polaków. Włodarze najstarszego, nieprzerwanie działającego w Polsce browaru, dumni ze swej wielowiekowej tradycji, zdecydowali uœwietnić w tym roku obchody 375-lecia istnienia zakładu poprzez budowę największego i najbardziej nowoczesnego muzeum poświęconego piwu. Tyskie Muzeum Piwowarstwa wkrótce otworzy swoje podwoje dla wielbicieli złocistego napoju z całej Polski. Na gości czeka szereg atrakcji, do największych będą należeć: wyjątkowy film o historii piwa i browaru wykonany w technologii trójwymiarowej, liczne multimedialne prezentacje oraz interaktywne gry edukacyjne.
Z badań przeprowadzonych w zeszłym roku przez niezależny instytut badawczy SMG/KRC wynika, iż ponad 1/3 Polaków uznała Tyskie za najlepsze polskie piwo. Niemal identyczny rezultat osiągnęło piwo żywieckie. Powtórzone w sierpniu tego roku badania potwierdziły prymat Tyskiego - 35,22% Polaków uznało Tyskie na najlepszy chmielowy trunek produkowany w naszym kraju. Drugi w kolejności Żywiec zdobył uznanie u 32,84% Polaków. Włodarze najstarszego, nieprzerwanie działającego w Polsce browaru, dumni ze swej wielowiekowej tradycji, zdecydowali uœwietnić w tym roku obchody 375-lecia istnienia zakładu poprzez budowę największego i najbardziej nowoczesnego muzeum poświęconego piwu. Tyskie Muzeum Piwowarstwa wkrótce otworzy swoje podwoje dla wielbicieli złocistego napoju z całej Polski. Na gości czeka szereg atrakcji, do największych będą należeć: wyjątkowy film o historii piwa i browaru wykonany w technologii trójwymiarowej, liczne multimedialne prezentacje oraz interaktywne gry edukacyjne.
Gazeta Krakowska
Dane za AC Nielsen, wrzesień 2004