Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

IX Częstochowski Konkurs Piw Domowych

19.08.2018
IX Częstochowski Konkurs Piw Domowych Konkurs

Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w IX Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego. Konkurs odbędzie się 8 września 2018

Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w IX Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego.

Konkurs odbędzie się 8 września 2018 już po raz drugi przy okazji III Częstochowskiego Festiwalu Piwa .

Główna Nagroda -> Warzenie Grand Chamipona (najlepszego piwa ze wszystkich kategorii konkursowych) Browar Wąsosz, który ufundował także koszulki konkursowe.

Oficjalnym sponsorem nagród w Naszym konkursie jest Viking Malt, który w każdej kategorii ufundował nagrody w postaci słodów ->
25kg za pierwsze miejsce w kategorii
10kg za drugie miejsce w kategorii
5kg za trzecie w kategorii

Sklep Deptana.pl ufundował bony zakupowe w kategorii Owocowe Pszeniczne Ale o wartości 
I miejsce -400zł
II miejsce -250 zł 
III miejsce - 150 zł

Sklep Piwowin ufundował talon w wysokości 150zł na zakupy dla zwycięzcy w kategorii piwo niskoalkoholowe oraz drewniane medale.

Sklep WinoDomowe.pl ufundował talon w wysokości 200zł na zakupy dla zwycięzcy w kategorii Polskie Ale. 

Dla wszystkich zwycięzców w danych kategoriach zostały ufundowane przez Piwiarnię Częstochowa Multitap Piwiarnia Częstochowa bony o wysokości 50zł.

Formualrz Zgłoszeniowy -> https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeV2uLUEdjRpOYRhnhttA0-kJe5L0E6G4vBO5C9wZTNPueR8A/viewform?usp=sf_link

Kategorie Konkursowe:
1. Polskie Ale -POLSKIE JASNE ALE [11 – 14 o BLG]

W skrócie - Jasne Polskie Ale - Piwo górnej fermentacji na polskim słodzie i polskich chmielach.

Aromat: Niskie, w kierunku średnio intensywnych aromaty chmielowe, typowe dla polskich odmian – trawiaste, ziołowe, ziemiste, kwiatowe. Aromaty nowofalowych odmian chmielu – żywiczne, tropikalne, cytrusowe są niewłaściwe. 

Słodowość od niskiej, do umiarkowanej.
Powinna przybierać charakter zbożowy, chlebowy, tostowy, ewentualnie bardzo subtelnie karmelowy. Estry owocowe od nieobecnych do niskich. Brak diacetylu. Brak aromatów
alkoholowych.

Wygląd: Jasno żółty do ciemno bursztynowy kolor. Średnio obfita, drobno pęcherzykowa, żółtobiała piana, która długo się utrzymuje. Powinno być klarowne, acz dopuszczalne jest
lekkie zmętnienie.

Smak: Niskie do średnio intensywnych posmaki chmielowe, typowe dla polskich odmian – trawiaste, ziołowe, ziemiste. Posmaki żywiczne, tropikalne, cytrusowe, kwiatowe (wynikające z użycia nowofalowych odmian chmielu) są niewłaściwe. Niskie, w kierunku średnio
intensywnych posmaki słodowe o zbożowym, chlebowym, tostowym, a nawet subtelnie karmelowym charakterze. Balans chmielowo – słodowy, nie powinien być przesunięty w
żadną stronę. W idealnych przykładach występuje równowaga między goryczką, a słodowością. Estry owocowe od nieobecnych do niskich. Niska, w kierunku średniej goryczka
chmielowa. Nie powinna być jednak cierpka ani ściągająca. Brak diacetylu. Brak posmaków
alkoholowych.

Tekstura: Niska, w kierunku średniej, treściwość. Wysycenie na średnim poziomie. Ogólnie
gładki finisz bez cierpkości wynikającej z użycia dużych ilości chmielu. Brak rozgrzewania.

Surowce: Zasyp może składać się w 100 % ze słodu Pale Ale, acz wskazane jest użycie, w niewielkiej ilości słodu pszenicznego. Dopuszczalne również (jednak w bardzo niewielkiej ilości) wykorzystanie słodu pilzneńskiego bądź wiedeńskiego. Wyłącznie polskie odmiany chmielu, zarówno na aromat, jak i goryczkę. Preferowane użycie polskich drożdży o
stosunkowo czystym profilu fermentacyjnym. Możliwe jest również dodanie polskich ziół w celu wzbogacenia, dopełnienia bukietu aromatów.

2. Braggot Ale - czyli wariacja na temat miodu pitnego Braggot, który jest mieszanką piwa i miodu. Miód powinien być dodany na fermentację, bądź fermentowany wcześniej osobno.
Więcej o tym stylu proponujemy poczytać tutaj -> https://www.bjcp.org/docs/2015_Guidelines_Mead.pdf
Jako refleksję tego stylu niech posłuży cytat Geoffrey'a Chaucera - średniowiecznego poety londyńskiego, który porównywał pocałunek młodej żony do słodyczy braggota.
Ponieważ jest to szeroka kategoria, wprowadzamy wymóg napisania kilka słów w zgłoszeniu o piwie, aby sprawiedliwie i precyzyjnie ocenić piwo - słody i dodatki.

3.Owocowe Pszeniczne Ale -  

Ogólne wrażenie: Piwo górnej fermentacji, orzeźwiające i owocowe. Harmonijne połączenie owoców i piwa pszenicznego, tak aby było wciąż rozpoznawalne jako piwo. (bazowe style pszeniczne do tej kategorii to hafe-waizen, witbier, amerykańska pszenica i wszystkie inne pszeniczne jasne ale). Charakter owocowości nie powinien być oczywisty i dominujący, ale w równowadze z piwem. Owoce nie powinny być z przodu, nie powinno być wrażenia picia soku. Piwo powinno mieć wyczuwalny pszeniczny charakter, kolor od jasnego do złotego, może być mętne. Powinno mieścić się w przedziale 4-6% ABV - czyli w stylach jasnego piwa pszenicznego.

Wygląd: Wygląd nie powinien zbyt bardzo zaburzać stylu pszenicznego. Kolor od blado słomkowego do bardzo ciemnozłotego, pomarańczowego. Zwykle mniej lub bardziej mętne z powodu wysokiego poziomu białek pochodzących z pszenicy, aczkolwiek poziom przejrzystości może być rożny. Piana: biała, obfita, bardzo gęsta, z powodu występujących w owocach związków i olejków, może nie być długotrwała.

Aromat: Charakterystyczne aromaty dodanych owoców powinny być zauważalne w aromacie; Należy jednak pamiętać, że niektóre owoce (na przykład, maliny, wiśnie) mają silniejsze aromaty i są bardziej wyraziste, niż inne (np jagody, truskawki) - warto zadbać o rozpiętość charakteru owocowego i intensywności od subtelnych do agresywnych. Owocowe aromaty powinny dobrze komponować się ze stylem piwa pszenicznego.

Smak: Tak jak z aromatem, cechy smaku z owoców użytych w piwie powinny być zauważalne, a zakres ich intensywności od subtelnych do agresywnych, wciąż z wyczuwalnym odczuciem piwa pszenicznego. Balans owoców w piwie ma zasadnicze znaczenie, dlatego charakter owoców nie powinien być sztuczny i / lub niewłaściwie przytłaczający jak w owocowym napoju. 
Goryczka na poziomie niskim, może pochodzić z owoców lub skórki pomarańczy.
To co powinno być czuć po stronie piwa bazowego to słabe lub umiarkowanie mocne banany i goździki. Balans i intensywność fenoli i estrów może być rożny, choć należy je dobrze zbalansować i powinny być dość mocno wyczuwalne. Opcjonalnie, mogą wystąpić bardzo lekkie lub umiarkowane posmaki waniliowe i gumy do żucia. Pomagają one zaakcentować posmaki bananowe, słodkość i okrągłość, ale żaden nie powinien dominować. Delikatny, trochę chlebowy albo zbożowy smak pszenicy jest pożądany, podobnie delikatna słodkość słodu pilzneńskiego. Smak chmielowy jest lekki lub całkowicie go brak. Cierpkie, cytrusowe cechy pochodzące od drożdży i wysokiego nagazowania mogą być obecne obecne. Wyczuwalność diacetyl czy DMS będzie błędem.

Tekstura; Tekstura smaku pochodząca od pszenicy wpływa na odczucie puszystości, kremowości, pełności, które może przedłużyć się do nieco ostrego finiszu spowodowanego wysokim nagazowaniem. Na podniebieniu pełne, gładkie wraz z relatywnie wytrawnym finiszem. Zawsze mocno nasycony CO2.

Komentarz: bilans ogólny jest kluczem do dobrze wykonanego piwa w tej kategorii. Owoc powinien uzupełniać oryginalny styl, a nie dominować go, przeważać. Kluczowe atrybuty stylu bazowego będą istotne, ale nie oczekujemy, że piwo bazowe, będzie takie same jak w wersji bez dodatków. Będziemy starać się ocenić piwo na podstawie przyjemności i równowagi powstałej kombinacji.

4. Koźlak - Piwo dolnej fermentacji. Jest to mocny, ciemny lager o kompleksowym, ale łagodnym, słodowym charakterze, bez dominacji karmelu. Jest to tradycyjny styl, o którym można przeczytać np. Na stronach PSPD 
https://pspd.org.pl/wp-content/…/2015/07/style-pspd-2013.pdf
Według takich parametrów będziemy oceniać ten styl czyli w skrócie:
Ekstrakt początkowy: 16,0-18,0 °Blg
Ekstrakt końcowy: 4,0-6,0 °Blg
Zawartość alkoholu: 6,0-7,5 % obj.11
Goryczka: 20-30 IBU
Barwa: 25-45 EBC

5.Piwo niskoalkoholowe - Celem tej kategorii jest popularyzowanie piw o niskiej zawartości alkoholu. Do konkursu piwowarzy mogą zgłaszać smaczne, dobrze pijalne piwa o zawartości alkoholu od 0 do 4 ABV%. Piwa zgłoszone do konkursu, po ewentualnym przeprowadzeniu wstępnych eliminacji, zostaną zbadane laboratoryjnie w celu uzyskania dokładnej zawartości alkoholu.
Ponieważ jest to szeroka kategoria, wprowadzamy wymóg napisania kilka słów w zgłoszeniu o piwie, aby sprawiedliwie i precyzyjnie ocenić piwo - styl, słody, dodatki.

Kontakt:ckpdbp@gmail.com
lub poprzez fanpage na fb (preferowana forma)


Uczestnicy mają obowiązek dostarczenia piw konkursowych wraz z wydrukowanym formularzem zgłoszeniowym w terminie od 01 sierpnia 2018 r. do dnia 19 sierpnia 2018 r. na adres organizatora : Andrzej Grzeliński ul. Waszyngtona 53 42-202 Częstochowa z dopiskiem „IX CKPDBP”

W przypadku osobistego dostarczenia piw do konkursu należy wcześniej ustalić termin odbioru z przedstawicielem organizatorów pod nr tel. 602 311 103.

Udział w Konkursie jest płatny. Sumaryczne środki zebrane z opłat zostaną przeznaczone w szczególności na pokrycie kosztów wysyłek bezpłatnych koszulek konkursowych oraz dyplomów i nagród. Opłacie podlega start w każdej kategorii konkursu, opłata wynosi 10,00 zł za jedną kategorię. Opłaty należy dokonać do dnia 31.08.2018 na rachunek bankowy skarbnika Częstochowskiego Kręgu Lokalnego Bractwa Piwnego: 41 1140 2004 0000 3502 7431 3828, mBank S.A. W tytule przelewu proszę wpisać: IX CKPDPB oraz nazwisko i imię piwowara. Dokonanie terminowej wpłaty jest warunkiem przyjęcia piwa do konkursu.

Regulamin Konkursu->
https://docs.google.com/document/d/1Mqb5DFmQ0nbu0qmUJlRp_sus4YNmAgxycFbOfiz8Kek/edit?usp=sharing



Formularz zgłoszeniowy

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeV2uLUEdjRpOYRhnhttA0-kJe5L0E6G4vBO5C9wZTNPueR8A/viewform?usp=sf_link

Piwu Cześć!


Autor: Bractwopiwne.pl