Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

IV Coolturalny Festiwal Piwa w Łodzi - relacja

10.06.2014
IV Coolturalny Festiwal Piwa w Łodzi - relacja IV Coolturalny Festiwal Piwa w Łodzi - relacja

W dniach od 29 do 30 maja 2014 roku na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki łódzkiej odbyła się czwarta edycja Coolturalnego Festiwalu Piwa.

 W trakcie pierwszego dnia  Festiwalu, poświęconego tematyce piwowarstwa, na zaproszenie organizatorów swoje wykłady wygłosili czołowi specjaliści z branży piwowarskiej. Magdalena Banasiak, certyfikowany sędzia Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych, wygłosiła wykład w którym uczestnicy mogli dowiedzieć się m. in. dlaczego kobiety mogą by lepszymi smakoszami piwa i które rodzaje najbardziej mogą zasmakować tej płci. Andrzej Sadownik, były prezes Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych wprowadził słuchaczy w tajniki domowej produkcji piwa. Oblicza piwnej kultury, czyli ciekawostki i zwyczaje piwne panujące w krajach Europy i nietylko przedstawił właściciel firmy „Piwoznawcy” Maciej Chołdrych. Cykl wykładów zamknął Andrzej Olkowski, prezes Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich, który dokonał przeglądu piw produkowanych w Polsce, tym samym zapoznając słuchaczy z wieloma, często nieznanymi, markami piwa dostępnymi w kraju.

Pierwszego dnia uczestnicy Festiwalu mogli wziąć udział w Case study – konkursie, który obejmował przygotowanie prezentacji na temat „Innowacje w Piwowarstwie”. Zwycięska drużyna zaprojektowała unikatowy kształt butelki, idealny do podróży - w nagrodę za swój pomysł uczestnicy otrzymali litrowe kufle, zestawy kufelków i pantonierki. Na chętnych czekała również sesja posterowa  pt. „Zdrowotne aspekty piwa” pokazująca, iż złoty trunek może mieć  korzystny wpływ na organizm człowieka. Sześcioosobowe jury po długich obradach wyróżniło 3 prace, a pierwsze miejsce przyznano jednogłośnie Ewelinie Brzozowskiej. Na koniec pierwszego dnia Festiwalu odbyły się warsztaty analizy sensorycznej piwa  pt. „Rozpoznawanie wad smakowo-zapachowych piwa” prowadzone przez dr Edytę Kordialik-Bogacką, wykładowcę Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności, specjalistę w dziedzinie piwowarstwa.

W drugim dniu wydarzenia na dziedzińcu Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności odbył się piknik degustacyjny pod nazwą „Kultura degustacji produktów fermentacji”. Studenci mogli spróbować produktów wiodących polskich browarów oraz produktów z Ukrainy i Czech. Łącznie zaprezentowano 90 różnych marek piwa, w tym 2 z Ukrainy i 2 z Czech. Historię i najaktualniejsze informacje o browarach oraz opisy poszczególnych marek piwa zawierały przygotowane przez organizatorów informatory.

Łódzkie Oddziały Bractwa Piwnego i Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych oraz Klub Miłośników Piwowarstwa „Ericpol” przygotowały dla uczestników imprezy pokaz warzenia piwa. Dodatkowo można było skosztować dwóch rodzajów uwarzonego piwa oraz obejrzeć słody, chmiel, sprzęt potrzebny piwowarowi domowemu. ZPPP Browary Polskie promowały bezpieczną jazdę w ramach akcji „Nigdy nie jeżdżę po alkoholu” rozdając naklejki na szyby. Studenci mogli także porozmawiać z członkami Klubu Motocyklistów i Centrum Akademickich Rajdów Samochodowych Politechniki Łódzkiej.

W organizację Festiwalu zaangażowanych było blisko 100 osób, zaś przygotowania trwały trzy miesiące. O Festiwalu pisano w Dzienniku Łódzkim,Gazeta.pl Moje Miasto Łódź, portalach Gazeta.pl,  Beerpubs.pl oraz Piwo.org.  O Festiwalu można było usłyszeć w Studenckim Radiu Żak, Radiu Plus, Radiu Parada i Radiu Eska. Wydarzenie na Facebooku zobaczyło do tej pory 22 tys. osób. W Festiwalu wzięło udział ponad 1 000 studentów Politechniki Łódzkiej.

Małgorzata Wysokińska i Sebastian Kmiecik - Kollaps