Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

IV Coolturalny Festiwal Piwa w Łodzi

19.05.2014
IV Coolturalny Festiwal Piwa w Łodzi IV Coolturalny Festiwal Piwa w Łodzi

W dniach 29 – 30 maja na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej odbędzie się IV edycja Coolturalnego Festiwalu Piwa. Dwudniowa impreza, skierowana do rzeszy 15 000 studentów Politechniki Łódzkiej, na stałe wpisała się już w kalendarz najważniejszych wydarzeń Uczelni, Łodzi oraz miłośników złotego trunku z całej Polski.

Festiwal podzielony jest na dwa dni. W pierwszym dniu na Wydziale odbędą się wykłady w całości poświęcone tematyce piwowarstwa, które poprowadzą zaproszeni goście:

  • Magdalena Banasiak – Certyfikowany Sędzia Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych
  • Andrzej Olkowski – prezes Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich
  • Andrzej Sadownik – były prezes Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych oraz
  • Maciej Chołdrych - właściciel firmy Piwoznawcy

W czasie wykładów przybyli goście w interesujący sposób opowiedzą m.in. o sztuce warzenia złotego trunku w domowym zaciszu, wartościach sensorycznych piwa, charakterystyce szerokiej gamy chmielowych trunków, a także o tym, dlaczego kobiety mogą być lepszymi smakoszami piwa.


Dla uczestników Festiwalu przygotowano także konkurs „Case study – Innowacje w piwowarstwie” oraz sesję posterową „Zdrowotne aspekty piwa” z nagrodami ufundowanymi przez ZPPP Browary Polskie, Marka Suligę i prorektora ds. Edukacji, prof. dr hab. inż. Sławomira Wiaka. Na zakończenie pierwszego dnia odbędą się warsztaty sensoryczne „Rozpoznawanie wad smakowo-zapachowych piwa”.


W drugim dniu, na dziedzińcu Wydziału, odbędzie się piknik degustacyjny pod nazwą „Kultura degustacji produktów fermentacji”, w czasie którego studenci będą mogli spróbować produktów wiodących polskich browarów. Dzięki przygotowanym przez organizatorów informatorom będzie można poznać historię każdego z browarów oraz zdobyć najważniejsze informacje o każdej marce piwa.


Podczas pikniku odbędzie się także pokaz warzenia piwa przygotowany przez Łódzkie Oddziały Bractwa Piwnego, Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych oraz Klubu Miłośników Piwowarstwa „Ericpol”. ZPPP Browary Polskie, jak co roku, przestrzegać będą przed prowadzeniem pojazdów w stanie nietrzeźwym w ramach kampanii „Nigdy nie jeżdżę po alkoholu”.


W ramach Coolturalnego Festiwalu przygotowano także pokazy, loterie, konkursy, w których będzie można wygrać wiele atrakcyjnych nagród ufundowanych przez sponsorów. Na terenie Politechniki Łódzkiej pojawią się również przedstawiciele innych organizacji studenckich Politechniki Łódzkiej – Carsi, Motocykliści, Radio Żak, po to, by swoją obecnością promować bogatą kulturę piwa i jego odpowiedzialnej konsumpcji.


Organizatorem IV Coolturalnego Festiwalu Piwa jest Studenckie Koło Naukowe Chemików „Kollaps”, działające we współpracy ze Studenckim Kołem Biotechnologów Ferment, Markiem Suligą, Bractwem Piwnym i ZPPP Browary Polskie.

 

IV Coolturalny Festiwal Piwa – program:

29 maja (czwartek)
Miejsce – audytoria Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej
Godzina:
10.10 – 10.20 Oficjalne rozpoczęcie Festiwalu przez Władze Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności

10.20 – 10.50 Wykład I: Kobieta i Piwo – wykład poprowadzi Magdalena Banasiak – Certyfikowany Sędzia Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych

10.55 - 11.20 Wykład II: Jak zostać piwowarem – rozmowa z ojcem polskiego piwowarstwa domowego dr Andrzejem Sadownikiem – prezes Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych

11.25 – 11.55 Wykład III: Oblicza piwnej kultury – wykład poprowadzi Maciej Chołdrych – właściciel firmy Piwoznawcy

12.00 – 12.25 Wykład IV: Przegląd piw produkowanych w Polsce – wykład poprowadzi Andrzej Olkowski – prezes Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich

12.30 – 13.15 Case study – konkurs dla studentów, przygotowanie prezentacji na temat „Innowacje w Piwowarstwie”

13.20 – 13.40 Sesja posterowa „Zdrowotne aspekty piwa”

14.15 - 16.00 „Rozpoznawanie wad smakowo-zapachowych piwa” – warsztaty analizy sensorycznej piwa dla studentów – poprowadzi dr Edyta Kordialik-Bogacka


30 maja (piątek)
Miejsce – zamknięty teren dziedzińca Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności
Godzina:
10.00 oficjalne rozpoczęcie pikniku „Kultura degustacji produktów fermentacji”

10.30 rozpoczęcie pokazu warzenia piwa – Klub Miłośników Piwowarstwa Ericpol, Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych, Bractwo Piwne

12.00 wręczenie nagród laureatom sesji posterowej oraz konkursu

13.00 zakończenie IV Coolturalnego Festiwalu Piwa
 

źródło: https://www.facebook.com/sknch.kollaps