Grand Champion Birofilia 2011
Grand Champion uwarzone zostało w Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie. Jest to „jasne klarowne piwo górnej fermentacji o wysokim stopniu odfermentowania i zdecydowanym profilu chmielowym. Ma przejrzysty, jasno słomiany kolor, jest lekkie i subtelne w smaku.” (informacja festiwal-birofilia.pl).
Premierze pół-przemysłowego Grand Championa, podobnie jak w poprzednich edycjach, towarzyszyła ciekawa oprawa promocyjna. Piwo sprzedawane jest butelkach o pojemności 330 ml, do zestawów dołączona jest szklanka o pojemności 0,2 l. Z pełnej informacji na etykiecie, kontr etykiecie i krawatce wynika kontekst, w jakim piwo to pojawia się na rynku. Jest nazwisko Jana Szały, autora zwycięskiej receptury, informacja o konkursie piw domowych. Podany jest także skład piwa: woda, słód jęczmienny, słód orkiszowy, słód pszeniczny, chmiel. Ekstrakt 11,8% wag, alk. 5,3% obj.
Pewien niedosyt, zwłaszcza po doświadczeniach z poprzednimi piwami warzonymi w Cieszynie w ramach nagrody za zwycięstwo w Konkursie Piw Domowych w Żywcu, pozostawiać może sposób konfekcjonowania. Piwa i okolicznościowa dedykowana im szklanka pakowane są łącznie do czteropaka-koszyczka, oczywiście także dedykowanego piwu Grand Champion 2011. Niestety, bez butelek piwa koszyczek przestaje spełniać swoją funkcje, a szklanka pozostaje bez okolicznościowego opakowania.
(Ad.) Bractwo Piwne