Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Ekologiczna receptura

13.05.2001

(GÓRA) W nowo powstałym browarze w Górze ruszyła niedawno produkcja piwa. Jego właścicielem jest Tadeusz Dąbrowski, mieszkający od 20 lat w Kanadzie.
Prezesem został Roman Dobosiewicz, który od roku koordynował proces powstania zakładu w hali dawnej rozlewni wód. Urządzenia zostały przywiezione z Kanady, gdzie Dąbrowski ma dwa browary.
Mimo rosnącego bezrobocia, osoby chcące tworzyć miejsca pracy napotykają na nie lada przeszkody. Jak się dowiedzieliśmy, właściciel browaru nie był zadowolony z tempa budowy zakładu. Zbyt wiele czasu zajmowało uzyskiwanie decyzji, pozwoleń itp.
- Jednorazowo produkujemy kilkadziesiąt hektolitrów piwa. Najpierw, przez dziesięć godzin jest ono gotowane ze słodu jęczmiennego, następnie na około 20 dni trafia do fermentora. W końcowej fazie produkcji piwo leżakuje przez około 10 dni - powiedział browarmistrz Piotr Dąbrowski.
Odbiorcami produkowanego w Górze piwa są lokalni handlowcy, którzy na razie kupują je w pięćdziesięciolitrowych beczkach. - Trunek nosi nazwę “Kwarta”, a receptura jest ekologiczna - dodał prezes Dobosiewicz.
Jeszcze kilkanaście lat temu w Górze był browar, niestety nie wytrzymał przemian społeczno-ekonomicznych w kraju.
Słowo Polskie/Gazeta Wrocławska

Beata Pona