Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Dwa razy więcej Warki

08.03.2004

Żywiec zapowiada wzmocnienie "Królewskiego".Do końca marca będzie uruchomiona nowoczesna warzelnia w browarze Warka. Nowa kadź jest największa w Europie. Dzięki niej browar podwoi produkcję.
W ubiegłym roku browar w Warce wyprodukował 1,7 mln hektolitrów piwa. Jest to ponad 6 proc. krajowej sprzedaży. - Pod naszą marką sprzedano jednak w 2003 roku aż 2,5 mln hl piwa. Było duże zapotrzebowanie klientów, więc według naszej receptury produkowały także browary w Leżajsku i Elblągu - powiedział Życiu Warszawy Bogusław Kociński, dyrektor browaru w Warce. Zakłady w Elblągu i Leżajsku, podobnie jak ten w Warce, należą do Grupy Żywiec. Do niej będą też należeć niedługo Królewskie Browary w Warszawie. Niektórzy analitycy zapowiadali w ubiegłym roku, że Żywiec sprzeda atrakcyjną działkę w Warszawie, a produkcję przeniesie do Warki.

- Na pewno jeszcze w tym półroczu rozpoczniemy analizę powiększonej produkcji Grupy Żywiec. Zależy nam też na umocnieniu pozycji dwóch najmocniejszych marek przejmowanego Brau Union: Kujawiaka i Królewskiego. Tyle mogę dzisiaj powiedzieć - mówi Krzysztof Rut, dyrektor korporacyjny Grupy Żywiec.

W Warce, do końca miesiąca, będzie uruchomiona nowa warzelnia. Pozwoli to zwiększyć moce produkcyjne do 4 mln hl. Zakład będzie mógł się pochwalić największą w Europie kadzią zacierną, której średnica sięga 14 metrów. Tutaj pierwszy raz na naszym kontynencie znajdzie zastosowanie technologia filtracji membranowej. Do tej pory stosowano ziemię okrzemkową i były kłopoty ze składowaniem zużytego surowca. Warecki browar czerpie wodę z dziewięciu studzien głębinowych. Jak twierdzi dyrektor Kociński, wody nie powinno zabraknąć, bo pod miasteczkiem jest ogromne podziemne jezioro.
Życie Warszawy

Henryk A. Sadowski